Macesy nalámeme na menší kousky, nadrtíme pomocí valečku na těsto a vložíme do mísy. V jiné misce rozšleháme vejce s husím sádlem a promícháme s drcenými macesy, které osolíme a okořeníme uvedeným kořením. Směs nesmí být ani příliš hustá - uvařené knedlíčky by byly tvrdé a nesmí být ani řídká, protože knedlíčky by se během vaření rozpadly. Směs dohustíme přidáním macesů, naředíme slepičím vývarem do konzistence, aby se daly tvarovat knedlíčky.
Macesovou směs necháme 1 hodinu odstát a potom vlhkými rukama tvarujeme knedlíčky o něco větší než vlašský ořech, vařením značně zvětší svůj objem. Knedlíčky vaříme mírným varem přikryté v slepičím vývaru asi 10 minut. Během vaření neodkrýváme a nenakukujeme do hrnce.
Hotové macesové knedlíčky vkládáme přímo do horké polévky, případně je servírujeme zvlášť na podnose a každý si nabere sám podle chuti. Knedlíčky můžeme vařit i v osolené vodě, potom je děláme větší a podáváme je jako přílohu k jídlům připraveným na šťávě. Správně uvařené knedlíčky mají být lehké, nadýchané a rozplývající se na jazyku. Začátečníkům doporučuji nejprve uvařit ve vývaru jeden knedlíček na zkoušku.
Děkuji tímto receptem nejmenovanému židovskému šéfkuchaři za to, že mě naučil vařit originál židovské macesové knedlíčky a za jeho laskavý souhlas, který mi dal na uveřejnění receptu.