Topinambury jsou velmi chutné syrové a takové je mám nejradši, protože chutnají jako mladé kedlubny s oříškovou příchutí. Topinambury mají výhodu, že mráz jim neublíží a můžete si jich přes celou zimu nebo i na jaře vykopat tolik, kolik zrovna potřebujete.
Topinambury oškrábeme a dáme na chvíli do okyselené vody. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme i žlutou nebo oranžovou kapii. Topinambury nastrouháme na hrubém struhadle. Pažitku nasekáme nadrobno.
Ke kouskům rajčat a paprik přidáme nastrouhané topinambury, osolíme, opepříme a promícháme s kelímkem sýra cottage. Salát ozdobíme nasekanou pažitkou a dáme vychladit.
Michalčin salát z topinambur podáváme s čerstvým pečivem.