Houby

Houby

V kuchyni jsou houby velice oblíbené a vítané. Ať už je koupíme na trhu nebo si je najdeme v lese. Jejich typická vůně a pikantní chuť je způsobená díky celému komplexu aromatických látek a různých kyselin. Můžeme je péci, dusit, smažit i upravovat v mikrovlnce a nebo se dají konzumovat i syrové.

30652×

Pěstované houby

Patří sem houby, které jsou pravidelně k dostání na trhu. Jsou ze všech hub nejdostupnější a mají i všestranné použití, buď tvoří základní surovinu nebo pokrm jen dochucují.

Nerozvinuté plodnice žampionů

Patří mezi mléčně bílé druhy sbírající se v nejranějším stádiu vývoje. Jejich chuť není tak úplně rozvinutá, ale jsou výborné v salátech, působí svěže a jsou křupavé.

Polorozvinuté plodnice žampionů

Na rozdíl od těch předchozích se sbírají, jakmile se klobouky začínají otevírat. Mají klobouk skvrnitý, nahnědlé lupeny a výraznější chuť. Dospělé žampiony mají už chuť i vůni zcela rozvinutou.

Žampiony v plné zralosti

Jsou nejvoňavější a nejlepší chuťově. Mají úplně otevřený klobouk s odkrytými hnědými lupeny, které nejsou sice moc lákavé, ale bylo by chybou nechat se odradit.

Hlíva ústřičná

Má neutrální chuť a tužší konzistenci, je velice vhodná do houbových směsí. Pro vysoký obsah vody ji potřebujeme jen zahřát na bod varu, vysoký žár by ji příliš vysušil.

Šii-také/šitaké (houževnatec jedlý)

Pochází z Japonska, ale dnes se již pěstuje v mnoha zemích Evropy. Houby mají výrazné aroma a masovou příchuť, hodí se i pro delší tepelné úpravy.

Houby v přírodě

V mnoha zemích je houbaření velice oblíbené, ale každý houbař by si měl dávat veliký pozor na to, které houby jsou jedovaté! Pokud si nejste jistí druhem, nikdy je nesbírejte! Hub roste v přírodě veliké množství, atak si pojďme říct něco jen o těch nejznámějších druzích.

Hřiby

Jsou to velice kvalitní houby s příjemnou chutí i vůní. Tepelná úprava dává vyniknout jejich kvalitě a přednostem.

Liška obecná

Na pohled velice hezká houba s oranžovožlutou barvou a velice výraznou chutí. Stačí je jen podusit a podávat bez jakýchkoli přísad.

Stroček trubkovitý

Má až černé klobouky a těžkou výraznou vůni. Je málo rozšířený, ale poznáte ho podle nálevkovitého třeně.

Smrže

Považují se za soky lanýžů a také patří v evropské kuchyni k nejpoužívanějším. Připomínají spíš mořskou houbu.

Lanýže

Jsou to králové mezi houbami, mají nejsilnější vůni a chuť. Jejich cena každý rok stoupá, jsou ukryty pod zemí u kořenů dubů a hledají je vycvičení psi nebo vepři. Nejrozšířenější je černý lanýž, ale je také lanýž italský. Tak se kolem sebe rozhlížejte v supermarketech a hlavně v lese, roste kolem nás tolik lahůdek!! Foto: Profimedia.cz
Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena