
Dort s mascarpone a ovocem je osvěžující letní klasika, která chutná i vypadá skvěle. Čím se mascarpone liší od tradičního českého tvarohu a proč je v krémech často lepší volbou? Vyzkoušejte recept na nahý dort, který není vůbec těžký na přípravu.
Jak připravit dort, který je lehký, nadýchaný, neuvěřitelně jemný a přitom reprezentativní? Sázkou na jistotu je kombinace nadýchaného piškotu, čerstvého ovoce a krému z mascarpone.
Právě piškotový dort s mascarpone je ideální na léto – osvěžující díky ovoci, s vláčným krémem, který se rozplývá na jazyku, a křehkým korpusem. Přitom ho zvládneme i bez velkých cukrářských zkušeností – stačí pár základních surovin a následovat náš postup krok za krokem.
-> Poháry a dezerty do skleničky ukryjí i drobné nezdary a chutnají přímo božsky
Mascarpone neodmyslitelně patří do italské kuchyně. Italové z něj připravují populární tiramisu i omáčky do těstovin.
Sýr mascarpone je dokonale jemná a hladká smetanová lahůdka, s vysokým podílem tuku. Jeho chuť je neutrální. Díky tomu se skvěle hodí do krémů bez toho, abychom je museli zahušťovat, našlehávat, vařit nebo pasírovat.
V Česku často saháme po jeho příbuzném - tvarohu. Zejména proto, že je levnější a v české kuchyni má svou tradici. Ne vždycky je ale dobrý nápad nahrazovat mascarpone tvarohem. Byť obojí chutná perfektně, jejich složení a technologické vlastnosti se liší.
Tvaroh se ale skvěle hodí do pečených dezertů, jako jsou koláče, bábovky, tradiční české tvarohové řezy, buchty nebo frgály.
-> Jak se dělá tvarohová náplň? Záleží, kam ji chceme použít
Pokud ale hledáme rychlý, nepečený nebo lehký dort s krémem, který připomíná cukrárenské zákusky, mascarpone je jasná volba. Jak přesně na to?
Na kakaový korpus:
Na krém:

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky v míse vyšleháme s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh.


Přidáme olej nebo rozpuštěné máslo a přilijeme vlažnou vodu.

Po částech do těsta zašleháváme prosáté mouky s práškem do pečiva, až nám vznikne velmi hutné těsto.

K těstu nezapomeneme přisypat prosáté kakao a podle potřeby můžeme ještě maličko přidat vody či oleje, kdyby se nám těsto zdálo až příliš hutné.

Nakonec do těsta opatrně vmícháme i našlehaný bílkový sníh.

Těsto vlijeme do dobře vymazané a vysypané formy s odnímatelným okrajem. Použijeme formu o průměru 22 - 26 cm.
Kakaový korpus na dort pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut, záleží na typu trouby. Pokud do těsta zapíchneme špejli a zůstane suchá, máme hotovo. Korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Během pečení připravíme krém. Mascarpone společně s tvarohem dáme do mísy a prošleháme společně s vanilkovým cukrem. Nakonec zjemníme ušlehanou smetanou. Krém z mascarpone uložíme před používáním na 30 minut do chladničky.

Kakaový korpus na dort ostrým nožem prokrojíme na 2 - 3 pláty, záleží, jak velkou formu jsme použili.

První plát potřeme silnou vrstvou krému a uhladíme, poklademe další plát a potřeme zbytkem krému, případně ještě jednou opakujeme. Krému je dost, takže nám vyjde i na 3 vrstvy.



Nahý narozeninový dort s mascarpone krémem dozdobíme podle vlastní fantazie a druhu příležitosti. Použili jsme čerstvé maliny a borůvky, ale může být i jiné ovoce, hoblinky čokolády, ořechy a jiné.

Dort s mascarpone a ovocem uložíme před krájením a porcováním do lednice, aby krém trochu ztuhnul a při krájení se s ním dobře pracovalo.

Recepty, které by vám neměly ujít:
Rychlá želé buchta s jahodami a mascarpone
Lehký piškotový dort s mascarpone a jahodami
Malinový dort s mascarpone a živými květy
Vtipné dorty (nejen) k narozeninám
Dort k narozeninám – to už je dnes veliký kumšt. Komu nestačí osvědčená klasika, chce zapůsobit, ohromit a třeba i rozesmát, ten má rozhodně o čem přemýšlet. Famózních dortů je plný internet a nabídky cukráren se stále víc snaží o originalitu v pravém slova smyslu. Co když ale nemáte vůbec představu, jak by měl takový dort vlastně vypadat?
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena