Se sirupy je příprava domácích limonád i alkoholických koktejlů daleko snažší. Míchané nápoje nesladíme (až na výjimky) cukrem, protože se špatně rozpouští. Lepší je cukrový sirup.
- Nápoje slazené sirupem jsou jemnější, chutnější a mají lepší konzistenci.
- Vyrobit si svůj vlastní sirup doma, je přitom velice jednoduché. Navíc můžeme vyrobit sirupy i s různými lahodnými příchutěmi.
-> Recept na domácí bezinkový sirup: Připravte si snadný elixír z koziček

Příprava základního sirupu
- Do 750 ml vody nasypeme 1 kg cukru krupice a za občasného míchání počkáme, až se cukr úplně rozpustí. Používáme čisté nerezové nádobí.
- Poté cukerný roztok zahříváme a od okamžiku, kdy začne vřít, jej vaříme 10 minut. Pokud bychom sirup vařili o 2 - 3 minuty déle, byl by hustší a nevydržel by delší dobu skladování a zkrystaloval by.
- V době varu se na povrchu tvoří pěna, kterou musíme sběračkou sbírat.
- Nakonec sirup prolijeme přes jemné sítko nebo čisté husté plátno do džbánku nebo porcelánového hrnečku.
- Vychladlým cukerným sirupem naplníme láhve, dobře uzavřeme (zazátkujeme) a uschováme v chladu.
Z tohoto základního sirupu lze vyrobit i sirupy s různými příchutěmi, které se hodí do koktejlů.
Vyrábějí se ochucením základního cukrového sirupu, který uvedeme do varu. Přidáme ochucující složky a vaříme. Pak odstavíme z ohně a necháme asi hodinu ustát. Po vystydnutí nalijeme scedíme do láhve.
-> Margarita: Jak namíchat originální koktejl a jeho ovocné varianty

Recepty na ovocné sirupy
Citronový sirup
- Základní sirup z 1 kg cukru + kůra z 15 chemicky neošetřených a dobře omytých citronů.
Pomerančový sirup
- Základní sirup z 1 kg cukru + kůra z 8 chemicky neošetřených a dobře omytých pomerančů.
Mátový sirup
- Základní sirup z 1 kg cukru + 100 g čerstvých, opláchnutých a dobře osušených lístků máty peprné.
Mandlový sirup
- Základní sirup z 1 kg cukru + 200 g spařených, oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí.
Kokosový sirup
- 250 g základního cukrového sirupu + 80 g mletého kokosu, případně kokosových hoblinek.

Malinový sirup
- 1 kg malin zasypeme 300 g cukru a necháme 24 hodin uležet. Pak maliny rozmixujeme, prolisujeme nebo přecedíme přes plátno a šťávu 15 minut povaříme. Nakonec přidáme k základnímu sirupu z 1 kg cukru.
Sirup z černého rybízu
- 700 ml rybízové šťávy zasypeme 300 g cukru a mícháme, aby se cukr důkladně rozpustil. Pak šťávu přidáme k vařícímu základnímu sirupu z 1 kg cukru a odstavíme.
Sirupy skladujeme raději v tmavých menších sklenicích, aby se častým otvíráním obsah nezačal kazit. Otevřené láhve skladujeme nejlépe v chladničce.
Uvařte si s námi
Recepty, které by vám neměly ujít:
Mátový sirup

Vařený jahodový sirup se skořicí

Skořicový sirup do kávy

Rakytníkový sirup
