Toto je recept na základní cukrový (glukózový) sirup používaný při výrobě mnoha druhů nápojů a především koktejlů. Uvedené množství vyjde přibližně na 0,5 litru hotového sirupu.
Hodnocení
4.6
/ 5 (15x)
Doba přípravy
15 min
Ingredience
500 g
cukr
0.4 l
voda
Postup přípravy
Do dokonale čistého hrnce nasypeme cukr, přilijeme vodu a cukr v ní necháme rozpustit.
Potom hrnec postavíme na slabý oheň a za občasného míchání vařečkou pomalu přivedeme k varu. Pěnu, která se tvoří při vaření na povrchu, odstraníme.
Vaříme asi 5-6 minut. Takto upravený sirup přes plátýnko prolijeme do skleněné nebo porcelánové nádoby a necháme vychladnout.
Hotový cukrový sirup můžeme ihned použít, anebo jej nalijeme do lahví, zazátkujeme a uchováme pro další upotřebení.