
Květákové placky a placičky jsou levné, přitom lahodné a vděčné. Ukážeme vám jejich přípravu krok za krokem, aby se nerozpadaly a chutnaly skvěle. Pokud budete chtít bezlepkovou variantu, jednoduše vyměňte strouhanku za vařené brambory. Zdravější placky také získáme pečením v troubě namísto smažení.
Na přípravu květákových placek potřebujeme lehkce povařený a nasekaný nebo nastrouhaný květák. K němu pak přidáváme podle chuti koření, bylinky, sýr vejce a trochu strouhanky nebo mouky, která květák spojí. Jako alternativu ke strouhance můžeme do květákové hmoty použít vařené brambory.
Květákové placky jsou skvělé samy o sobě, ale také s dipy a zeleninovými saláty nebo jako příloha k masovým pokrmům.
Recept můžeme obměňovat podle zásob a chuti - hodí se různé bylinky, balkánský sýr i třeba gouda, kořenová zelenina nebo nastrouhaná (a vyždímaná) cuketa, česnek... Budou tak pokaždé jiné a pokaždé skvělé!
-> Květákové variace: Smaženým květákem nic nezkazíte, ale tyhle recepty rozhodně zkuste!
Na květákové placky budeme potřebovat: 1 menší květák, 2 jarní cibulky s natí, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 1/2 hrnku strouhanky, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžičku soli, 1 lžíci sušené petrželky a olej na smažení.
Počítat musíme i s další strouhankou na obalování placek před smažením.

Květák očistíme, košťál odřízneme a rozdělíme na menší růžičky.

Květák vložíme do hrnce, přidáme kmín, špetku soli, zalijeme horkou vodou a přivedeme k varu. Květák vaříme přibližně 15 minut do změknutí.

Uvařené květákové růžičky scedíme, necháme okapat a zcela vychladnout.

Květák poté rozmačkáme vidličkou na jemno, případně použijeme šťouchadlo na brambory.
Očištěnou a najemno nakrájenou cibulku osmahneme na troše oleje.

Ke květáku přidáme žloutky, osmahnutou cibulku, prolisovaný česnek, petrželku, trochu soli a strouhanku.
Směs na květákové placičky důkladně promícháme.

Nakonec do směsi přidáme do tuha vyšlehaný sníh z bílků a podle potřeby ještě dohustíme strouhankou.

Ze směsi tvoříme menší placky, které ještě obalíme v jemné strouhance.

Květákové placičky smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

Smažené karbanátky klademe na papírový ubrousek, odsajeme tak přebytečný tuk.

Květákové karbanátky podáváme ještě teplé s bramborovou kaší, ale dobré jsou i za studena s chlebem a zeleninou.

Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena