Mandle v kosmetickém průmyslu
Olej sladkých mandlí je bohatý na vitaminy A, B a na minerály. Mandlový olej zjemňuje a tvaruje pokožku a je široce používán pro aromaterapeutické účely. Navíc má mandlový olej regenerační, posilující, hydratační a výživné vlastnosti. Proto se z něj vyrábí mýdla, sprchové gely, krémy, tělová mléka a mnoho jiných kosmetických přípravků.
Mandle v potravinářském průmyslu
Mandle si asi nejvíce spojujeme s vánočními svátky, kdy je také spotřeba těchto plodů největší. Používají se při pečení vánočního cukroví a hlavně vánoček. Pokud si z obchodu přineseme přírodní mandle, musíme je spařit a vyloupat. Spařením rozumíme vhození potřebného množství mandlí do vroucí vody, převedení varem a rychlé scezení. Loupání jde pak lehce.
Jestli narazíte v receptu na plátky mandlí a rozhodnete-li si je sami vyrobit, budete potřebovat malý, slabý a velmi ostrý nožík, kterým budete po délce mandle odkrajovat tenké šupinky - plátky.
Mandle v čokoládě
Ingredience:
150g mandlí, 50g másla, 150g čokolády
Postup:
Mandle spaříme, oloupeme, nakrájíme na nudličky a orestujeme na pánvi. Ve vodní lázni rozehřejeme máslo a čokoládu, promícháme a vmícháme opražené a nakrájené mandle. Plech vyložíme pečícím papírem, lžičkou na něj nanášíme malé hrudky čokoládové směsi a dáme do chladu ztuhnout.
Dalším receptem, kde jsou základem sladké mandle, je mandlové mléko. Používalo se pro dochucování a zahušťování jídel v mnoha anglických receptech. Občerstvuje, chladí a hojí záněty. Je snadno stravitelné a výživné. Používá se jako posilňující a léčivý nápoj.
Mandlové mléko
Ingredience:
100 g sladkých mandlí, 1 l vody, 1 lžička medu
Postup:
Špičku každé mandle ochutnáme a hořké (jedovaté) mandle vyřadíme. Poté mandle jemně nastrouháme, přelijeme vlažnou vodou a necháme dvě až tři hodiny louhovat. Vylouhované důkladně rozmixujeme, přecedíme, osladíme medem a mírně teplé podáváme. Nikdy však nevaříme, teplo ničí enzymy.
Avšak odjakživa se mandle využívají celoročně v cukrářství jako ozdoba zákusků a na výrobu marcipánu. Sladké pochoutky, která si svou výtečnou chutí získala na celém světě miliony mlsounů.
Výroba marcipánu
Mandle se rozdrtí, smíchají se s cukrem, případně dalšími surovinami, hmota se důkladně propracuje, případně i zahřívá a odpařuje, aby měla určitou vlhkost. Výsledná chuť by měla být zřetelně mandlová.
Pro jakost marcipánu je důležitý nejen pracovní postup, ale také suroviny a jejich vzájemný poměr. Jedna z receptur například požaduje pro základní surovou marcipánovou hmotu nejméně 50 % mandlí a nejvýše 50 % cukru, přičemž nepřipouští nahrazování mandlí jinými surovinami.
Marcipán může být součástí náplní cukrářských výrobků i cukrovinek, vyrábějí se z něj modelované výrobky ve tvarech květin, listů, ovoce a figurek pro cukráře a spotřebitele ke zdobení cukrářských i jiných výrobků. Prodává se také ve formě tyčinek, válečků a mnoha jiných tvarů pro přímou konzumaci.
Vedle skutečného marcipánu s vysokým obsahem mandlí se můžeme v obchodech setkat také s výrobky, které sice jsou označeny jako marcipán, ale mnoho společného s ním nemají. Jako základní suroviny jsou v těchto případech ve složení na obale uváděny kromě cukru také sója, kokos, rostlinné tuky a nebo sušené mléko. Často neobsahují ani minimální podíl mandlí a mandlová chuť a vůně se docilují použitím aromatu.
Marcipán
Ingredience:
100 g mandlí, 100 g moučkového cukru, 1 bílek
Postup:
Mandle spaříme, oloupeme a velmi jemně nakrájíme. Smícháme s cukrem a přidáme vidličkou napěněný bílek. Třeme, dokud nevznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě trochu bílku.
Mandle jsou ale především lékem a to doslova. O jejich léčivých účincích si však povíme příště.
Foto:
Photos.com