Ocet patří k nejčastěji používaným dochucovadlům v kuchyni. Dodává jídlům kyselost, svěžest, podtrhuje sladké tóny.
Octů se v kuchyni používá celá řada, záleží jakou chuť, koncentraci nebo třeba cenu od nich čekáme.

Citron dodá svěžest, víno kulatost, jogurt jemnost. Ocet můžeme nahradit třeba citronovou šťávou, chlebovým kvasem nebo třeba jogurtem. Záleží, jakou má v jídle ocet funkci.
-> Ocet v domácnosti jako pomocník při úklidu

Nejpoužívanější u nás je asi kvasný lihový ocet, který je ostrý, silně kyselý (8–10 %) a hodí se na zavařování, nakládání, do omáček, na tlačenku, utopence ze špekáčků i na úklid.
Jablečný ocet je jemnější (5–6%), ovocný, mírně sladký, ideální do salátů, marinád a zdravé kuchyně. Balsamikový ocet je tmavý, hustý hodí se do salátů, k sýrům, masu i ovoci. V porovnání s kvasným lihovým je o dost nákladnější. Vyrábí se z hroznové šťávy a dlouho zraje v dřevěných sudech.
Vinný ocet má 5–7% kyselost. Jak červený tak bílý se hodí do zálivek na saláty, marinád a pokrmů francouzské kuchyně.
Rýžový ocet – velmi jemný a lehce sladký (3–4 %), ideální pro asijská jídla, sushi a sladkokyselé omáčky.
Bylinkové octy jsou aromatizované vinné nebo lihové octy.
Někdy ale ocet potřebujeme nahradit – ať už kvůli jeho výrazné chuti, alergii, dietnímu omezení, nebo prostě proto, že došly zásoby. Naštěstí existuje celá řada možností, jak to udělat. Náhražky octa mohou v konkrétních pokrmech zafungovat stejně dobře, nebo dokonce líp.
-> Domácí výroba aromatizovaného octa

Rozdíly mezi náhradami jsou chuťové, aromatické a v konzistenci. Volba záleží na konkrétním pokrmu a požadovaném efektu – někdy kyselost jen dolaďuje, jindy hraje hlavní roli.

Recepty, které by vám neměly ujít:
Rajčatový salát s balsamikovým octem


Red Velvet kuličky s čokoládou

Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena