Univerzální dochucovadlo už se dávno nepoužívá pouze ke konzervaci potravin. Je z čeho vybírat a aromatická vůně díky bylinkám ozvláštní každý pokrm. Připravit si jej můžeme i doma podle vlastní chuti a fantazie.
Nezředěný roztok kyseliny octové se vyrábí octovým kvašením zředěných alkoholických roztoků a je základní ingrediencí při dochucování. Kromě lihového octu v koncentraci 4 - 8%, se v obchodech setkáme i s octem ovocným (nejčastěji jablečným), vinným červeným a bílým, ty se vyrábějí v koncentraci od 4 - 6%. Zřídka se setkáváme i s octem sladovým nebo rýžovým, u těch je koncentrace nižší.
Klasický ocet používáme zejména ke konzervování potravin, ale zejména vinné octy jsou oblíbené i do omáček, dresinků, salátových zálivek, majonéz a dalších pokrmů. Vinné octy mohou být navíc obohaceny o vůni a chuť bylinek, koření a dalších surovin.
Není zálivka, která by neobsahovala ocet. Suroviny dávkujeme podle chuti a potřebného množství. Nejjednodušší octové zálivky připravíme pouhým doplněním vody a soli. Podle chuti přidáváme cukr, mletý bílý nebo černý pepř, případně kvalitní olivový olej.
Vynikající zálivku na salát pro nevegetariány připravujeme z libové slaniny, kterou nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Ochutíme vinný octem, solí a pepřem. Přelijeme libovolnou namíchanou zeleninu a podáváme.
Vybíráme z nejpoužívanějších ochucených octů:
Estragonový ocet je vhodné doplnit o kousek citronové kůry, hodí se k doplnění salátů, majonéz apod. Je výrazně aromatický.
K pokrmům z luštěnin a do zeleninových salátů se hodí ocet připravený z čerstvých lístků bazalky a oloupaných stroužků česneku.
Ze snítek saturejky připravíme ocet vhodný k omáčkám a ke zvěřině, také k luštěninovým pokrmům. Vhodně jej ovoní i pár rozdrcených jalovčinek.
Ocet s rozmarýnem a trochou petrželky bude dobře chutnat v salátech a pokrmech s rajčaty, i v omáčkách.
Opláchnutý a osušený kopr louhujeme společně s pár kolečky oloupané cibuli. Hodí se k houbovým omáčkám, do polévek a do okurkového salátu.
Na přípravu vylepšených octů v domácích podmínkách potřebujeme jen kvalitní ocet (vinný nebo ovocný) a dochucovací suroviny. Ty v libovolné koncentraci necháme v uzavřené lahvi s octem vyluhovat, bude stačit 14 dní, pak ocet přecedíme a používáme. Dobře uskladněný v chladu a tmě vydrží téměř neomezeně.
Foto: Photos.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena