Pokud jsme si dali tu práci a vyrobili si chlebový kvásek, můžeme se upéci zdravý chléb pouze z žitné mouky s krásně křupavou kůrkou.
Hodnocení
4.5
/ 5 (11x)
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Kmín
Koriandr
Ostatní
Voda250 ml
Žitná mouka450 g
Chlebový kvásek450 g
Postup přípravy
Chlebový kvásek si vyrobíme doma z žitné mouky podle receptu Chlebový kvásek.
Chlebový kvásek smícháme s žitnou moukou, solí, kmínem, trochou koriandru a 200 - 250 ml vody. Množství vody se odvíjí podle hustoty kvásku a použité mouky. Těsto je lepivé. Práci s ním si ulehčíme namočením rukou do vody. Necháme jej 20 minut odpočinout.
Mezitím si vyložíme formu, ve které budeme chléb péci, pečícím papírem.
Po 20 minutách těsto přendáme do formy a necháme kynout další 2 hodiny. Chléb jsem pekla i po pouhé 1,5 hod kynutí a povedl se.
Žitný chléb z kvásku vložíme do předehřáté trouby na 250 °C a pečeme 20 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 30 - 40 minut. Záleží, jak máme vysoké těsto.
Upečený žitný chléb z kvásku položíme na mřížku a necháme vychladnout. Uchováváme jej zabalený v utěrce.