Žemlovka s hruškami

Žemlovka, která bude chutnat nejen dětem.


3.0134x
45 min
1×

Ingredience

tuk na vymazání
strouhanka na vysypání

těsto

3 lžícemáslo
1 lžíceskořice
3 ksbílek
1 lžícecukr krupice
50 gcukr moučka
10 ksrohlík
400 ghruškový kompot
2 lžícestrouhané lískové oříšky

zálivka

1 ksžloutek
750 mlmléko

na ozdobu

1 kspomeranč
4 lístkymeduňka

Postup přípravy

Nejdřív si slijeme hrušky z kompotu přes cedník a necháme okapat. Pak je nakrájíme na plátky. Rohlíky si rozkrájíme na plátky silné asi 7 mm. V malém kastrůlku si rozehřejeme máslo. Plátky rohlíků namáčíme v mléce a hned je v souvislé vrstvě klademe do předem vymazané a strouhankou vysypané formy. Na ně poklademe jako další vrstvu kompotované hrušky, které mírně pocukrujeme a posypeme skořicí. Tenhle postup opakujeme do spotřebování surovin. Poslední vrstvu tvoří plátky rohlíky. Povrch rovnoměrně pokapeme rozehřátým máslem, zalijeme žloutkem rozšlehaným s několika lžícemi mléka a dáme do trouby zapéct. Pečeme žemlovku až se zbarví dozlatova. Mezitím ušleháme z bílků a poloviny moučkového cukru tuhý sníh, do kterého přimícháme oříšky. Když už je žemlovka upečená dozlatova, potřeme ji bílkovým sněhem, poprášíme zbylým moučkovým cukrem a dáme ještě na chvili do trouby zapéci. Nakonec zdobíme plátky pomeranče a lístky bazalky.
user-icon

autor Jovi

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Žemlovka s hruškami

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena