Očištěného a osušeného králíka potřeme marinádou. Marinádu si připravíme z prolisovaného česneku, 2 lžic oleje, jedné cibule nakrájené na kostičky, sušeného zázvoru, mleté papriky, pikantního kečupu a citronové šťávy. Marinádu dobře promícháme.
Králíka v marinádě vložíme do pekáče, přikryjeme utěrkou a necháme 6 hodin odležet. Potom přidáme do pekáče anglickou slaninu nakrájenou na proužky, máslo a podlijeme vodou. Králíka vložíme do trouby a pečeme za občasného přelití vypečenou šťávou a případně přelijeme vodou. Ke konci pečení přidáme ke králíkovi pórek nakrájený na špalíčky, kousky řapíkatého celeru a mrkev nakrájenou na dílky. Společně dopečeme doměkka.
Zelinářského králíka naporcujeme a podáváme ho s dušenou zeleninou. Porce přelijeme výpekem. Zelinářský králík je dobrý s bramborovými knedlíky nebo brambory.