Ovoce očistíme. Mandle podle chuti spaříme, rozinky taktéž. Jablka nastrouháme nahrubo, mrkev najemno. Švestky rozpůlíme, zbavíme pecek a nakrájíme na měsíčky. Mandle nasekáme. Citron důkladně omyjeme a osušíme. Kůru z něj nastrouháme a šťávu vymačkáme. Do mísy rozklepneme vejce. Vmícháme olej, mléko a cukry. Mouku prosejeme a smícháme s kypřícím práškem. Do těsta vmícháme mouku a podle chuti citronovou šťávu a kůru. Nakonec do těsta vmícháme scezené rozinky, sekané mandle a jablka s mrkví. Vyšší plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Také jej můžeme vyložit pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170 °C. Těsto nalijeme na připravený plech, poklademe měsíčky švestek a vložíme do trouby. Švestkový koláč zvolna pečeme dozlatova. Upečený zdravý švestkový koláč nakrájíme a můžeme podávat.
Vrhněte se na povidla: Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.

Tip na víkend: Perníková bábovka se švestkami krok za krokem
Švestek jsou plné zahrádky. Pokud už nevíte co s nimi a hledáte recept na rychlý moučník, který je téměř bez práce, vyzkoušejte tuto perníkovou bábovku. Je jemná, nadýchaná a voňavá po koření i švestkách.

Autor:JindraHo

Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena