Troubu předehřejeme na cca 200 °C a keramickou zapékací mísu vymažeme trochou oleje.
Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a uvaříme gnocchi podle návodu.
Mezitím, co se gnocchi budou vařit, připravíme si omáčku. Rozehřejeme olej na velké pánvi, přidáme nakrájenou šalotku a restujeme asi 3 minuty. Přidáme sůl, černý pepř a povaříme necelou minutu. Poté přidáme cherry rajčata, rajčatovou omáčku (malou konzervu) a přilijeme balzamico. Omáčku necháme lehce probublávat asi 5 - 7 minut za občasného promíchání. Pánev sundáme z plamene, vmícháme čerstvé bylinky, smetanu a uvařené gnocchi.
Asi polovinu množství gnocchi s rajčaty přendáme do připravené zapékací mísy, poklademe polovinou natrhané mozzarelly, přidáme zbylé množství rajčatových gnocchi a poklademe zbylým čerstvým sýrem. Mísu vložíme do trouby a necháme zapéct.
Zapečené gnocchi s rajčaty podáváme jako lehký hlavní chod.