Droždí rozdrobíme a nasypeme do malé části mléka, přidáme lžíci hladké mouky, lžíci cukru a rozmícháme, necháme na teplém místě vzejít do kvásku. Máslo utřeme se žloutky a se zbylým cukrem i vanilkovým cukrem. Nalijeme ke kvásku a vmícháme zbylou prosátou moukou a špetkou soli. Postupně přiléváme zbylé vlažné mléko a vypracujeme těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 2 hodiny kynout na teplém místě. Během kynutí těsto třikrát prohněteme. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejně velkých částí a vyválíme úzké dlouhé válečky. Z nich pleteme vánočku tak, jak to umíme. Nejlépe jako první cop ze 4 dílů a jeho střed položíme cop ze 3 dílů. A úplně nahoru položíme cop stočený ze dvou válečků a jejich konce spojíme. Jednotlivé díly ještě před složením poklademe rozinkami a ořechy. Do vánočky zapíchneme asi 4 špejle, aby se v troubě nerozjela a ještě ji poklademe zbylými ořechy a rozinkami. Vánočku necháme na plechu ještě asi půl hodiny vykynout. Potom ji potřeme vejcem, dáme do vyhřáté trouby na pečící papír a pečeme na 200 °C asi 15 minut. Pak teplotu zmírníme na 175 °C a dopečeme ještě dalších 45 minut. Výbornou vánočku necháme vychladnout a můžeme podávat.
Pečeme vánočku: 6 nejlepších receptů na pečivo našich babiček
Na Štědrý den se má držet půst. Výjimku může tvořit vánočka, která se s mlékem nebo bílou kávou podává ke snídani. Také si vždy při pečení vánočky vzpomenete na dětství? A pamatujete si ty nejlepší a zaručené rodinné recepty?

Jemná šlehačková vánočka krok za krokem
Dnes si připravíme tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze 6 pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.

Autor:liddduska


Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena