Tmavé velrybí maso nakrájíme příčně přes vlákna na 1,5 - 2 cm široké plátky. Tupou stranou nože steaky lehce naklepeme z obou stran.
Do hmoždíře dáme hrubou mořskou sůl, pepř, kurkumu, bobkové listy, papriku a zalijeme 1 lžící oleje. Koření zpracujeme na jemnou pastu.
Nakrájené a naklepané steaky vydatně potřeme pastou. Velrybí steaky necháme zakryté odležet v lednici přes noc.
Na kvalitní pánvi s rastrovaným dnem sendvičového typu rozpálíme zbytek oleje na asi 160°C. Vkládáme velrybí steaky a asi 2 minuty je z každé strany opékáme. Propečení ověříme jemným naříznutím, barva je jemně růžově hnědá.
Velrybí steaky podáváme s přílohou podle chuti. Velryby jsou chráněné. Přesto některé státy je loví a v prodejnách s rybami se objeví. Nevím jestli v Česku. J jsem tohle vařil v Norsku.