Velikonoční pletenec

Zkuste recept na úžasný velikonoční pletenec, který se rozplývá na jazyku, navíc krásně ozdobí sváteční stůl.


5.04x
60 min

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
100 gmáslo
3 ksžloutek
500 ghladká mouka
250 mlsmetana ke šlehání
20 gčerstvé droždí
60 gtřtinový cukr

na potření

1 ksvejce
1 hrstmandlové lupínky

poleva

1 lžícemáslo
1 lžícemed

Postup přípravy

Lehce ohřejeme smetanu, ve které následně rozdrobíme čerstvé droždí, zamícháme se lžičkou cukru a shora zlehka posypeme hladkou moukou. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Do větší mísy odvážíme mouku, po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme vařečkou důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek z droždí. Začneme od středu míchat. Následně vmícháme i ostatní suroviny, tedy zbytek cukru, žloutky a změklé či nastrouhané máslo. Vymísíme v nelepivé těsto, pokud máme doma robota či domácí pekárnu, zjednodušíme si práci. Těsto zlehka zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat zhruba hodinu na teplém místě. Těsto po hodině zhruba zdvojnásobí svůj objem, je tedy nakynuté a přemístíme jej na vál. Těsto rozdělíme na tři stejné díly, zhruba po 300 gramech. Každý díl ještě propracujeme v ruce tak, aby vznikla hladká kulička s co nejméně záhyby. Z každé části vytvoříme postupně 3 polodlouhé prameny, poté až  prameny dlouhé cca 60 cm. Prameny zapleteme jako klasický cop. Upletený velikonoční cop přemístíme na plech s pečícím papírem a konce spojíme k sobě (spoj můžeme zpevnit špejlemi). Vznikne tak tvar věnce. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat. Mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C. Před vložením do trouby pletenec potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Velikonoční pletenec pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 25 minut. Propečenost zkontrolujeme špejlí. Pokud nám velmi rychle po začátku pečení zlátne těsto, můžeme zakrýt alobalem a dopéci takto až do propečena. Pletenec po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem s medem. Vytvoří se tak úžasná krusta na povrchu. Velikonoční pletenec ozdobíme mašlí v jarní barvě, která jednak pěkně ozdobí, ale také zakryje spoj. Necháme vychladnout, poté krájíme na plátky a servírujeme. Nejlépe chutná čerstvý s tenoučkými plátky studeného másla.

Velikonoční beránek z kynutých uzlíků krok za krokem

Nemáte formu na beránka? Zkuste tento netradiční recept na beránka na plechu, vytvořeného z tvarohových šneků, s medovou krustou k tomu!

Velikonoční

Velikonoční menu podle našich čtenářů. A co budete vařit Vy?

Co by to bylo za Velikonoce bez beránka, mazance či vajíčkové pomazánky? V našem článku se můžete inspirovat nejúspěšnějšími recepty na Velikonoce, které od vás získaly pozitivní hodnocení. Inspirujte se!

Velikonoční

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Velikonoční pletenec

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Velikonoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena