Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku. Přidáme kvásek, ve vlažném mléce rozšlehané žloutky, změklý, ale nerozehřátý tuk, zbylý cukr, vanilkový cukr, rum, muškátový květ a nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu. Těsto důkladně propracujeme a necháme asi hodinu kynout.
Do těsta potom zapracujeme opláchnuté rozinky, nakrájené oloupané mandle a kandované ovoce. Těsto necháme ještě asi 30 minut kynout. Těsto vyválíme na plát, podélně přeložíme, čímž získáme tvar štoly. Vánoční štolu dáme na vymazaný plech a necháme krátce kynout. Při teplotě 190 °C ji pečeme asi hodinu.
Horkou vánoční štolu potřeme rozehřátým máslem a pocukrujeme. Vánoční štola je lepší, když je zhruba 14 dní uleželá.