1-2 špetky | sůl | |
2 ks | žloutek | |
100 g | tuk | |
50 g | mandle | |
30 g | droždí | |
100 g | cukr krupice | |
citronová kůra | ||
500 g | polohrubá mouka | |
250 ml | vlažné mléko | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | žloutek | |
na ozdobu | ||
40 g | mandle |
Do hrnečku si rozdrobíme droždí, na něj nasypeme 2 lžičky cukru a vařečkou rozmícháme na kašičku. Zasypeme troškou mouky, zakapeme vlažným mlékem, vymícháme na hustší kaši a necháme na teplejším místě vykynout. Rozehřejeme si tuk a necháme zchladnout. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, posekané mandle, citronovou kůru, vlijeme vykynutý kvásek, žloutky rozšlehané se zbylým vlažným mlékem a zchladlý tuk. Velmi důkladně prohněteme a zpracujeme v hladké a nelepivé těsto. Po zpracování těsto na vánočku zakryjeme a necháme vykynout. Z vykynutého těsta utvoříme váleček, který rozdělíme na osm stejných dílů. První čtyři vyválíme do válečků, začínáme plést jako ze tří pramenů a zleva spodem podkládáme čtvrtý pramen. Další tři také vyválíme do válečků a upleteme klasický cop. Poslední díl ještě rozdělíme na dvě části a vyválíme je do dvou tenkých pramínků, které zamotáme dohromady. Sestavíme vánočku, zpevníme špejlemi, potřeme rozšlehaným žloutkem, ozdobíme sekanými mandlemi a dáme péci do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 45 minut. Asi po 15 minutách pečení vánočku zakryjeme alobalem, aby nebyla příliš tmavá. Vánočku babičky Janičky pocukrujeme, nakrájíme na dílky a podáváme. Je opravdu skvělá!
Jemná šlehačková vánočka krok za krokem
Dnes si připravíme tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze 6 pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena