Fazole namočíme do vody. Kyselé zelí necháme okapat. Klobásu oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Vepřové uzené koleno očistíme, vložíme do studené vody a zvolna vaříme do poloměkka. Potom vývar slijeme a dále ho nepoužíváme.
Do zeleninového vývaru vložíme poloměkké uzené koleno a fazole. Vaříme doměkka. Měkké koleno obereme, libové maso nakrájíme na kousky a vrátíme zpět do polévky.
Z másla, mouky a cibule připravíme jíšku.
Polévku zahustíme, vložíme zelí a nakrájenou klobásu. Okořeníme chilli paprikou a tymiánem. Osolíme a opepříme. Vaříme ještě asi 15 minut. Nakonec polévku zjemníme smetanou.
Hustou uzenou zelňačku s fazolemi podáváme s pečivem.