Tvarohová žemlovka z vánočky

Kdo má rád sladké pokrmy, pochutná si.


4.623x
75 min
1×

Ingredience

1 ksvejce
2 ksžloutek
1 lmléko
50 grozinky
1 ksvánočka
1 balíčekvanilkový cukr
1 lžícecitronová šťáva
vlašské ořechy
1 balíčekskořicový cukr
1 balíčeknízkotučný tvaroh
1 balíčekpolotučný tvaroh
rumové aroma

na ozdobu

2 ksbílek
cukr moučka
100 gmandlové plátky

podle potřeby

máslo na vymazání
strouhanka na vysypání

Postup přípravy

Vánočku natrháme na kusy a namočíme do mléka, ve kterém jsme rozmíchali celé vejce. Necháme chvíli stát, aby pečivo mléko dostatečně nasálo.

Mezitím připravíme náplň, kterou budeme vánočku prokládat. Tvaroh vymícháme se žloutky, vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a citronovou šťávou, můžeme doplnit o rumové aroma. Přimícháme nadrobno nakrájené rozinky.

Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

Mléko z vánočky vymačkáme a poklademe první vrstvu pečiva. Další vrstvou je tvaroh, který ještě posypeme plátky mandlí a skořicí. Dáme další vrstvu pečiva a opět posypeme skořicí a mandlemi, můžeme přidat i nahrubo nasekané vlašské ořechy.

Zapékací mísu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do zezlátnutí - asi 45 minut. Asi 5 minut před koncem pečení pokryjeme povrch bílkovým sněhem, který vyšleháme dotuha s trochou moučkového cukru. Opět posypeme plátky mandlí - na ozdobu.

Žemlovku s tvarohem podáváme jako sladký hlavní chod, chutná teplá a studená. Podle potřeby během podávání ještě pocukrujeme.



user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tvarohová žemlovka z vánočky

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Recepty na dětskou party