Tradiční ruský boršč

Klasický recept na přípravu chutného ruského boršče. Ingredience jsou na 3 litry polévky.


3.417x
150 min

Ingredience

1 lžičkacukr
2 ksbrambory
1 kscibule
1 ksrajče
1 ksmrkev
1 lžícerajčatový protlak
0.5 ksčervená paprika
20-30 dkgbílé zelí
2-3 ksčervená řepa
60-70 dkgvepřové maso
1 lžičkasušená petrželka
1 lžičkasušený kopr
1 lžícekvasný ocet 8%

podle chuti

sůl

na ozdobu

čerstvá petrželka

Postup přípravy

Mírně tučné vepřové maso s kostí zalijeme studenou vodou a necháme odstát přes noc. Ráno vodu vyměníme a necháme opět odstát 8 - 10 hodin. Dělá se to proto, abychom maso zbavili co nejvíce krve. Vepřové maso vaříme bez soli. Až bude maso měkké a plně uvařené (cca 1,5 hodina), maso vyndáme.

Dokud se maso vaří, připravujeme zeleninu. Červenou řepu (čerstvou nikoli vařenou) nakrájíme na kostičky cca 0,5 - 0,8 cm. Bílé zelí nakrájíme na tenké proužky. Středně velké brambory nakrájíme na kostičky cca 1 - 1,5 cm. Větší cibuli nakrájíme nadrobno. Střední mrkev nastrouháme na hrubším struhadle. Rajče a papriku nakrájíme na kostičky cca 1 cm, rajče neloupeme.

Jakmile uvařené maso vyndáme, do bujonu dáme červenou řepu a vaříme cca 15 - 20 minut. Potom přidáme k řepě i nakrájené bílé zelí a brambory. Když se zelí vaří s řepou, na pánvi osmahneme cibuli s mrkví, dále přidáme rajčatový protlak, cukr, ocet a trochu vody, sušenou petrželku a kopr. Hotovou zeleninu přidáme do bujonu.

Na stejné rozpálené pánvi s trochou oleje a vody krátce osmahneme nakrájené rajče a papriku, cca 1 - 2 minuty na maximálním ohni. Již trochu vychladlé maso nakrájíme, dáme do polévky a osolíme podle chutí. Boršč počítáme za hotový, jakmile červená řepa bude měkká.

Tradiční ruský boršč podáváme se zakysanou smetanou a ozdobený čerstvou petrželkou.
user-icon

autor Merelin


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tradiční ruský boršč

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Ruská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.