Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Hovězí a vepřové maso nakrájíme na malé kostičky. Zelí pokrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu nastrouháme na větší nudle a brambory nakrájíme na malé kostičky. Pokud máme čerstvou řepu, nakrájíme ji také na malé kostičky. V případě, že nemáme čerstvou řepu, přidáme řepu sterilovanou i s nálevem až do hotové polévky.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme hovězí a vepřové kostičky, opečeme, zasypeme mletou paprikou a zalijeme 1 litrem vody. Přidáme pokrájené zelí a povaříme asi půl hodiny. Zbylou zeleninu poté nasypeme do hrnce se zelím a vaříme doměkka.
Zvlášť dáme do kastrůlku trošku vody, koření, ocet a povaříme. Až je vše měkké, rozkvedláme mouku v troše studené vody, boršč zahustíme, přilijeme rajský protlak, scedíme vodu z koření, přidáme smetanu. Na závěr vydatný boršč dochutíme kouskem masoxu, solí, případně trochou aromatu a krátce povaříme.
Chutný vydatný boršč můžeme podávat jako samostatné jídlo s kouskem chleba.