Až budete přemýšlet, co s jablky, je tu recept na vynikající jablečný koláč. Voní po másle, jablkách a skořici.
Hodnocení
4.6
/ 5 (110x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
17x
Ingredience
těsto
3 g
sůl
115 g
máslo
250 g
hladká mouka
120 ml
studená voda
náplň
200 g
cukr krupice
3 g
skořice mletá
8 g
polohrubá mouka
8 ks
jablko
Postup přípravy
Ve větší míse spolu smícháme mouku a sůl. Poté do těsta po částech zapracováváme máslo (2 lžičky odložíme stranou), následně přidáváme vodu.
Vypracujeme těsto, které zabalíme do igelitového pytlíku či potravinářské folie a na 4 hodiny nebo i celou noc umístíme do ledničky.
Poté těsto znovu prohněteme, vyplníme jím dno a strany formy.
Troubu předehřejeme na 200 °C. V druhé větší míse spolu smícháme jablka nakrájená na plátky, cukr, lžíci polohrubé mouky a skořici.
Vše důkladně zamícháme a náplní vyplníme formu. Navrch těsta naneseme 2 zbývající lžičky másla a připravený koláč ještě přikryjeme plackou vyválenou ze zbylého těsta.
Nakonec uděláme do těsta špejlí pár dírek, aby pára z jablek měla kudy utíkat. Tradiční americký koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu do té doby, než těsto zezlátne. Koláč je hotový za cca 40 minut.