Vaření.czReceptyTiramisu Jamieho Oliviera podle Mony

Tiramisu Jamieho Oliviera podle Mony

Výborný dezert, který chutí nadchne každého, kdo jej jen ochutná. Recept je upraven podle mých nápadů.


3.816x
0

Ingredience

1 balíčekdětské piškoty

těsto

4 ksvejce
3 lžícerum
110 gcukr moučka
90 ghladká mouka
1 balíčekkypřící prášek
1 dlsilná černá káva
50 grozpuštěné máslo
30 gholandské kakao

krém

1 dlrum
2 ksžloutek
500 gtvaroh
50 gcukr moučka
1 ksvanilkový cukr
1 plátekrozpuštěné máslo

podle chuti

250 mlsmetana ke šlehání

Postup přípravy

Připravíme si korpus. Dáme si předehřát troubu asi na 180 stupňů. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme mouku, kypřící prášek, polovinu sněhu z bílků, kakaový prášek a zbylé bílky - všechno za stálého míchání v mixeru. Těsto vylijeme do vymaštěné a moukou nebo strouhankou vysypané formy. Ověřená je kulatá dortová forma o průměru 28 cm. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 10 minut. Zatím si připravíme tvarohový krém. Tvaroh, cukr krystal i vanilkový, 2 žloutky a kousek změklého másla (krém díky němu lépe ztuhne) smícháme do hladkého krému. Nakonec vmícháme1 dl rumu. Když už máme těsto skoro dopečené a tvarohový krém také hotový. Uvaříme si ještě asi 1 dl silné kávy. Upečené těsto vytáhneme z trouby, avšak troubu nevypínáme a korpus nevyndáme z formy! Hotové těsto po velkých lžičkách poléváme uvařenou kávou a potom těsto také polijeme asi třemi lžícemi rumu, záleží od chuti. Jakmile je těsto bohatě promáčené kávou a rumem, vylijeme na těsto připravený tvarohový krém. Zarovnáme povrch a dáme znovu do trouby nanejvýš tak na 5 minut - záleží od trouby - důležité je, aby byl krém horký. Dělám to, abychom v zákusku nejedli tepelně nezpracovaná vejce a také pak krém mnohem lépe ztuhne. Těsto i s uvařeným krémem vyjmeme z trouby a na vrch naskládáme kulaté dětské piškoty. Postupujeme v kruzích od krajů až po střed. Milovníci kávy mohou také piškoty jemne pokapat uvařenou kávou. Na piškoty rozetřeme dobře vyšlehanou šlehačku dotuha. Když dobře netuhne, pomůžeme si ztužovačem šlehačky. Zákusek dáme ztuhnou na několik hodin do ledničky. Nejlepší je, když si zákusek posedí v lednici přes noc, chutě se krásně propojí. Před krájením na vychlazenou zarovnanou vrstvu šlehačky prosejeme kakaový prášek, případně nastrouháme horkou čokoládu, nebo i obojí. Na dozdobení k nějaké slavnostní příležitosti se mi osvědčily esteticky i chuťově plátky mandlí. Tiramisu Jamieho Oliviera podle Mony podáváme vychlazené.
user-icon

autor Mony99

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Tiramisu Jamieho Oliviera podle Mony

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty
Národní kuchyně
Slovenská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena