Tian provencal - gratinovaná zelenina s rýží

Lehká, voňavá a velmi chutná zelenina, která je zapečená v keramické míse nazývané tian. Recept vhodný pro letní párty s přáteli.


4.414x
90 min

Postup přípravy

Předem přípravy samotného receptu si uvaříme rýži a troubu předehřejeme na 220 °C.

Nasekáme si bylinky (lístky bazalky a tymiánu, zelenou petržel), dále šalotku nebo cibuli a česnek. V míse s uvařenou rýží a trochou olivového oleje dobře promícháme.

Do zapékací mísy vymazané olivovým olejem vsypeme směs rýže tak, aby pokryla celé dno.

Omyjeme si rajčata, papriky, lilek a cuketu. Vše nakrájíme na kolečka. Pokud je lilek silnější, pak jej přepůlíme po délce.

Na připravenou rýži klademe kolečka zeleniny, a to vždy střídavě jednu řadu rajčat, dále řadu cukety, papriky a lilku. Kolečka i řady zeleniny mačkáme dobře na sebe, dokud nezaplníme celou plochu rýže v míse.

Mezi zeleninu a částečně na ni vložíme větvičky tymiánu a nasekaný česnek (nešetříme), navrch nasypeme černé olivy a vše silně pokapeme olivovým olejem. Olejem je dobré také nešetřit, vsákne se do rýže i zeleniny a pokrm není po zapečení suchý. Podle možností a chuti lze přidat mezi kolečka zeleniny také kousky ovčího nebo kozího sýru, který dodá další rozměr celému pokrmu.

Takto připravenou mísu tian provencal zapékáme v troubě 45 minut.

Tian provençal - gratinovanou zeleninu s rýží podáváme jako hlavní jídlo (teplé i studené), ale i jako přílohu k masu a rybám.
user-icon

autor Stáňa


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tian provencal - gratinovaná zelenina s rýží

Zpět na recept