Tepsi kebab - kebab v pekáči

Jde o tradiční recept turecké kuchyně, tentokrát na specialitu z mletého masa připravenou v pekáči se zeleninou, která je velmi šťavnatá a má úžasnou příjemně pikantní chuť použitých surovin. Kebab jako takový má mnoho variant.


2.441x
35 min

Ingredience

směs

3 stroužkyčesnek
1.25 lžičkysůl
1 kscibule
750 gmleté hovězí maso
1 ksčervená paprika
1 svazečekpetrželová nať
1 lžícemletá sladká paprika
0.75 lžičkyčerstvě mletý černý pepř
2 ksčerstvá chilli paprika

na ozdobu

2 ksrajčata
1 kscibule
2 kszelená paprika

podle chuti

bylinky
čerstvá bazalka
sušené oregano

na potření

2 lžíceolivový olej
150 mlrajčatová šťáva

Postup přípravy

Cibuli očistíme a pokrájíme nadrobno. Česnek očistíme a nastrouháme. Petrželovou nať omyjeme a posekáme na jemno. Chilli papričky pokrájíme na maličké kousky. Čerstvé papriky omyjeme, zbavíme jádřince, semínek a žilek. Papriky pokrájíme na hrubší a delší kusy. Můžeme použít dlouhé úzké zelené celé pálivé papriky v celku. Stejně zpracujeme čerstvou kapii, kterou pokrájíme na maličké kostky. Čerstvá rajčata omyjeme, zbavíme nejedlých části a pokrájíme na tenčí plátky.

Mleté hovězí, telecí či jehněčí maso dáme do mísy, ochutíme solí, čerstvě mletým černým pepřem, přidáme posekanou cibuli, česnek, petrželovou nať, chilli papričku, červenou kapii a mletou sladkou červenou papriku. Všechno spolu důkladně promícháme a necháme odpočinout v chladu.

Masovou směs rovnoměrně roztlačíme na dno pekáčku v souvislé vrstvě vysoké asi 1 cm, povrch masa potřeme vydatně rajčatovou šťávou, ochucenou oreganem a bazalkou, případně jinými bylinkami podle vlastního výběru. Na povrch poklademe čerstvou zelenou papriku a kolečka rajčat, přitom můžeme přidat ještě několik klínků očištěné cibule a na závěr polijeme 2 lžícemi olivového oleje.

Kebab vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 35 minut.

Tepsi kebab - kebab v pekáči pokrájíme na porce a servírujeme s pita chlebem anebo bulgurem. Z nápojů podáváme ke kebabu turecký ayran, což je směs jogurtu, soli a vody. Maso sice značně zmenší pečením svůj objem, ale je neuvěřitelně šťavnaté, obklopené bohatou, řídkou a mimořádně chutnou zeleninovou šťávou, která má pikantní chuť použité zeleniny a ostatních ingrediencí.

V mém Tepsi kebabu chybějí čerstvá rajčata, která jsem právě neměla, ale ty tam celkem určitě patří, proto jsem je v rozpisu surovin uvedla. Plech na pečení se většinou používá kulatý, klidně však můžete použít obdélníkový nebo jiný. Výborně si pochutnáte na kavalkádě chutí a barev, pokud si připravíte tento turecký kebab.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tepsi kebab - kebab v pekáči

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Turecká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena