Tažený závin s jablky, tvarohem a jahodami

Recept na vynikající závin plný ovoce.


4.029x
60 min
3×

Postup přípravy

Připravíme si těsto a náplň. Těsto připravíme podle receptu: Těsto na tažený závin a náplň podle receptu: Tvarohová náplň do štrúdlu.

Jahody očistíme, rozpůlíme a půlky ještě rozčtvrtíme. Jablka očistíme, oloupeme a na V-kráječi je nastrouháme nahrubo. Jablka smícháme s badyánem a cukrem.

Odpočinuté těsto rozdělíme na poloviny. Polovinu taženého těsta rozválíme a vyválený plát opatrně přeneseme na pomoučněné plátno. Na něm těsto ještě podle potřeby roztáhneme do požadovaného tvaru. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Střed posypeme strouhankou. Tu poklademe jablky. Na ty rozprostřeme tvarohovou náplní a tu poklademe jahodami. Podle chuti můžeme jahody lehce ocukrovat.

Tažené těsto opatrně svineme pomocí utěrky, přičemž ho dobře, ale jemně utahujeme. S druhou polovinou těsta postupujeme stejně. Při rolování si hlídáme, kde máme spodní stranu se strouhankou. Ta by měla zůstat dole, protože nasákne přebytečnou tekutinu.

Tažený závin s jablky, tvarohem a jahodami přeložíme na plech, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Doporučuji během pečení troubu otevřít a vyvětrat páru. Občas před pečením závin propíchám vidličkou. Upečený závin vyjmeme z trouby, pomašlujeme rozpuštěným máslem.

Ještě teplý tažený závin s jablky, tvarohem a jahodami můžeme ocukrovat. Osobně jej ale cukruji až při servírování. Zdobíme čerstvou mátou.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tažený závin s jablky, tvarohem a jahodami

Zpět na recept