Tagliatelle bolognese

Recept na jedno z tradičních italských jídel - Tagliatelle bolognese. Jídlo typické v Itálii pro nedělní oběd, kdy se celá rodina schází u jednoho stolu.


4.311x
45 min
1×

Ingredience

omáčka

1 špetkasůl
3 dlvývar
1 kscibule
1 ksceler
0.5 kgrajče
1 ksmrkev
2 lžíceolivový olej
1 dlčervené víno
1 špetkamletý bílý pepř
150 gmleté hovězí maso
150 gmleté telecí maso

těsto

3 ksvejce
300 ghladká mouka

na ozdobu

50 gparmazán

podle chuti

mořská sůl

Postup přípravy

Nejprve si připravíme omáčku. Cibuli, mrkev a celer oškrábeme, nakrájíme na malé kousíčky a opražíme je dozlatova na olivovém oleji. Pak přidáme telecí a hovězí mleté maso a mícháme, dokud neztratí barvu krve. Maso zalijeme 3 dl domácího vývaru.

Potom přidáme půl kila čerstvých vyzrálých rajčat, nebo 500 ml rajčatové omáčky. Nakonec přidáme skleničku červeného vína, sůl a bílý pepř podle chuti. Necháme vařit na mírném ohni hodinu a půl. Pokud se nám zdá, že se směs začíná vysušovat, přidáme vývar.

Mezitím si připravíme tagliatelle. Odměříme si 300 g mouky, uděláme do hromádky mouky důlek. Dáme do něj tři vejce a začneme zpracovávat těsto. Jakmile je vše spojené, rozválíme na tenký plát, který necháme 10 minut vysušit.

Poté posypeme moukou, zamotáme a pokrájíme na tenké plátky, které oddělíme a necháme prosušit. Dále si připravíme vodu, nejlépe na 100 g těstovin 1 litr vody a do ní přidáme mořskou sůl. Do vroucí vody pak vložíme těstoviny. Scedíme cca po 5 minutách, aby těstoviny byly al dente.

Těstoviny vložíme do mísy a přidáme omáčku. Na těstoviny zalité omáčkou nastrouháme parmazán, který omáčku zahustí a propojí s těstovinami.

Tagliatelle bolognese podáváme jako výborný oběd nebo večeři.

Další výborné italské recepty


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tagliatelle bolognese

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Italská