omáčka | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
3 dl | vývar | |
1 ks | cibule | |
1 ks | celer | |
0.5 kg | rajče | |
1 ks | mrkev | |
2 lžíce | olivový olej | |
1 dl | červené víno | |
1 špetka | mletý bílý pepř | |
150 g | hovězí mleté maso | |
150 g | mleté telecí maso | |
těsto | ||
3 ks | vejce | |
300 g | hladká mouka | |
na ozdobu | ||
50 g | parmazán | |
podle chuti | ||
mořská sůl |
Nejprve si připravíme omáčku. Cibuli, mrkev a celer oškrábeme, nakrájíme na malé kousíčky a opražíme je dozlatova na olivovém oleji. Pak přidáme telecí a hovězí mleté maso a mícháme, dokud neztratí barvu krve. Maso zalijeme 3 dl domácího vývaru. Potom přidáme půl kila čerstvých vyzrálých rajčat, nebo 500 ml rajčatové omáčky. Nakonec přidáme skleničku červeného vína, sůl a bílý pepř podle chuti. Necháme vařit na mírném ohni hodinu a půl. Pokud se nám zdá, že se směs začíná vysušovat, přidáme vývar. Mezitím si připravíme tagliatelle. Odměříme si 300 g mouky, uděláme do hromádky mouky důlek. Dáme do něj tři vejce a začneme zpracovávat těsto. Jakmile je vše spojené, rozválíme na tenký plát, který necháme 10 minut vysušit. Poté posypeme moukou, zamotáme a pokrájíme na tenké plátky, které oddělíme a necháme prosušit. Dále si připravíme vodu, nejlépe na 100 g těstovin 1 litr vody a do ní přidáme mořskou sůl. Do vroucí vody pak vložíme těstoviny. Scedíme cca po 5 minutách, aby těstoviny byly al dente. Těstoviny vložíme do mísy a přidáme omáčku. Na těstoviny zalité omáčkou nastrouháme parmazán, který omáčku zahustí a propojí s těstovinami. Tagliatelle bolognese podáváme jako výborný oběd nebo večeři.
Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem
Recept na velmi oblíbenou boloňskou omáčku, pasta alla bolognese. Směs z mletého masa, zeleniny a těch správných bylinek, která v kombinaci s těstovinami (ideálně špagety) sklidí velký potlesk!
Děti je zbožňují! Špagety s rajčatovou omáčkou v 8 variacích
Mlsné jazýčky dětí umí být pěkné vybíravé! A maminky zvláště v této náročné době musí neustále vymýšlet, co dětem uvařit. Ovšem špagety, to je trefa do černého. Přinášíme vám 8 skvělých receptů na špagety s "červenou omáčkou" a pokaždé trochu jinak.
Autor:pellegrino40
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena