Svíčková omáčka na smetaně

Možná znáte recept na svíčkovou "Stroganov" nebo používáte recept na pravou svíčkovou s brusinkami. Zkuste si ale připravit svíčkovou omáčku podle trochu jednoduššího receptu s levnějšími ingrediencemi.


3.5247x
120 min
25×

Ingredience

sůl
1 kgzadní hovězí (kýta)

omáčka

máslo
mléko
3 kscibule
2-3 špetkytymián
0.5 kscitron
1 kgmrkev
1 kelímekzakysaná smetana
citronová šťáva
4 kspetržel (kořen)
1 ksceler (kořen)
1 balíčeksušená smetana

na ozdobu

šlehačka
červený rybíz

nálev

8 kuličeknové koření
8 kuličekcelý černý pepř

příloha

houskový knedlík

Postup přípravy

Nejprve si očistíme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno a kořenovou zeleninu na kostky. Maso podle potřeby očistíme, a pak jej prošpikujeme slaninou. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno. Citron důkladně omyjeme. Kůru z něj nastrouháme a vymačkáme šťávu.

Ve větším tlakovém hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme polovinu dávky kořenové zeleniny a osmažíme. Zbývající část zeleniny necháme v sáčku v lednici. Vložíme citronovou kůru, nové koření, pepř a tymián. Přidáme maso a opečeme ze všech stran. Zalijeme vodou, osolíme a hrnec uzavřeme. Přivedeme k varu a hodinu povaříme. Pak hrnec odstavíme a necháme pomalu vychladnout. Neotvíráme jej, dokud nebudeme pokračovat v přípravě samotné omáčky (v nálevu naložené maso vydrží i 5 dní - je tak chutnější).

V širokém kastrole na másle osmažíme najemno pokrájenou slaninu a zbývající množství kořenové zeleniny. Z tlakového hrnce vyjmeme maso a prozatím uložíme. Zeleninu z hrnce přidáme do kastrolu, promícháme. Přidáme vývar, mléko a provaříme. Ponorným mixérem rozmixujeme zeleninu. Ochutíme citronovou štávou. Omáčku zahustíme smetanou - kysanou a sušenou. Je-li moc hustá, přilijeme trochu mléka.

Maso ohřejeme. Servírujeme jej na talíř spolu s knedlíky a přelijeme omáčkou. Přidáme lžičku červeného rybízu (povařeného s cukrem, skořicí a hřebíčkem nebo použijeme sladký rybízový kompot). Nakonec ozdobíme šlehačkou.

Příprava masa se zeleninou (pečení a vaření) - asi 80 minut, příprava svíčkové omáčky asi 40 minut.
user-icon

autor Stáňa


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Svíčková omáčka na smetaně

Zpět na recept