Švestkový dort

Dort plněný švestkami a krémem z povidel, smetany a brandy.


4.77x
0
1×

Ingredience

těsto

50 gmáslo
30 gkakao
5 ksžloutek
4 ksbílek
40 gořechy
150 gcukr moučka
70 gpolohrubá mouka
50 gsuchary

krém

0.3 lžičkyskořice
3 ksžloutek
6 clbrandy
80 gcukr krupice
7 plátkůželatina
3 kelímkysmetana ke šlehání
75 gšvestková povidla

na potření

75 gšvestková povidla

na ozdobu

50 gčokoládové hoblinky
100 gšvestka

náplň

300 gšvestka

Postup přípravy

Žloutky vyšleháme s cukrem (50g) do pěny a přimícháme mleté ořechy. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh. 1/3 sněhu zašleháme do ořechové směsi a přisypeme mouku smíchanou s kakaem. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo, nastrouhané suchary a opatrně i zbylý sníh. Těstem naplníme papírem vyloženou dortovou formu (26cm) a v předehřáté troubě pečeme asi 35 minut na 180 °C.

Vychladlý korpus vodorovně překrojíme v horní třetině. Spodní díl potřeme povidly a vrátíme prstenec formy.

Švestky očistíme, vypeckujeme a podusíme s troškou vody asi 3 minuty. Poté je naskládáme na povidla.

Želatinu necháme nabobtnat. Ušleháme žloutky s cukrem, přimícháme povidla i skořici. Rozehřejeme brandy a necháme v ní rozpustit vymačkanou želatinu. Přimícháme 3 lžíce povidlového krému a pak želatinovou směs vmícháme do zbytku povidlového krému. Necháme vychladnout.

Jakmile začne krém želírovat, ušleháme smetanu a vmícháme ji do krému. 2/3 krému rovnoměrně naneseme na švestky a přikryjeme vrchním dílem korpusu.

Zbylý krém rozetřeme na vrchní díl dortu a cukrářským sáčkem nastříkáme po obvodu hvězdičky. Švestkový dort vložíme do chladničky zatuhnout.

Před podáváním vyjmeme švestkový dort z formy, ozdobíme švestkami a hoblinkami čokolády.
user-icon

autor .Renča.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Švestkový dort

Zpět na recept