Sváteční vánočka

Pokud vaše děti nemohou být bez vánočky, tady máte jeden z nejlepších klasických receptů.


2.9773x
120 min

Postup přípravy

Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, mouky a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, ve vlažném mléce rozšlehané žloutky, rozehřátý tuk, zbylý cukr a sůl. Těsto vypracujeme vařečkou a potom rukama, je důležité těsto pořádně propracovat! Musí se z mísy uvolňovat a být hladké. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle, těsto necháme tak 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 7 dílů. Z šesti upleteme dva copy po třech pramenech. Jeden cop přeneseme na tukem vymazaný plech, promáčkneme do šířky, přidáme druhý cop, který zformujeme více do výšky. Ze zbylého těsta tvoříme váleček, stočíme do spirály a položíme na horní cop. Konce podsuneme pod vánočku. Vánočku necháme ještě asi 40 minut kynout, potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.
user-icon

autor 100


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sváteční vánočka

Zpět na recept