Recept na vynikající svatební koláčky se hodí do každé kuchařky.
Hodnocení
3.2
/ 5 (165x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Olej1 sklenice
Žloutek3 ks
Mléko250 ml
Droždí1 balíček
Cukr krupice2 lžíce
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 250 g
Citronová kůra
Polohrubá mouka250 g
Nádivka
Máslo1 lžička
Žloutek1 ks
Tvaroh1 balíček
Cukr moučka30 g
Vanilkový cukr1 balíček
Na potření
Žloutek
Náplň
Povidla
Drobení
Drobenka
Postup přípravy
Z části vlažného mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, citronovou kůru, vzešlý kvásek, žloutky rozmíchané ve vlažném mléce a olej. Zaděláme do hladkého těsta a necháme kynout.
Mezitím utřeme tvaroh s máslem, žloutky a cukry do tvarohové náplně.
Z vykynutého těsta uždibujeme kousky, do kterých vždy zabalíme lžičku tvarohu, jako do kynutých knedlíků. Potom kuličku rozplácneme na placičku, vyhloubíme důlek, naplníme povidly, posypeme drobenkou, pomašlujeme žloutkem.
Koláčky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C, dokud nezezlátnou.
Tak ženský, nehádejte se! Koláče to jsou dobré, teď je jdu péct jen tak na neděli, ale je pravda, že na svatbu budou rychle tvrdé. My děláme tzv. půlroční - 1/2kg hladké mouky, sůl, 1 kypřící prášek, 200g změklé hery, 2 vajíčka, 1/4l mléka - prohnětem, přidáme kvásek (1 droždí, lžička cukru) a už jenom zpracujeme, znovu to kynout nedáváme. Ale je pravda, že při tvorbě to trochu nakyne. Jsou dobré i na pouť a podobně, mají vydržet prý i půl roku, ale zaručeně tak dlouho nevydrží, páč se po nich aspoň u nás jen zapráší:-)
Danča
(svatební) koláčky
Tak ženský, nehádejte se! Koláče to jsou dobré, teď je jdu péct jen tak na neděli, ale je pravda, že na svatbu budou rychle tvrdé. My děláme tzv. půlroční - 1/2kg hladké mouky, sůl, 1 kypřící prášek, 200g změklé hery, 2 vajíčka, 1/4l mléka - prohnětem, přidáme kvásek (1 droždí, lžička cukru) a už jenom zpracujeme, znovu to kynout nedáváme. Ale je pravda, že při tvorbě to trochu nakyne. Jsou dobré i na pouť a podobně, mají vydržet prý i půl roku, ale zaručeně tak dlouho nevydrží, páč se po nich aspoň u nás jen zapráší:-)
Danča
(svatební) koláčky
Tak ženský, nehádejte se! Koláče to jsou dobré, teď je jdu péct jen tak na neděli, ale je pravda, že na svatbu budou rychle tvrdé. My děláme tzv. půlroční - 1/2kg hladké mouky, sůl, 1 kypřící prášek, 200g změklé hery, 2 vajíčka, 1/4l mléka - prohnětem, přidáme kvásek (1 droždí, lžička cukru) a už jenom zpracujeme, znovu to kynout nedáváme. Ale je pravda, že při tvorbě to trochu nakyne. Jsou dobré i na pouť a podobně, mají vydržet prý i půl roku, ale zaručeně tak dlouho nevydrží, páč se po nich aspoň u nás jen zapráší:-)
Jojo
svatební koláčky
80dkg hladké mouky,8dkg droždí,16kostek cukru,18lžic teplého mléka,3žloutky,1/2kg másla,sůl.
Nejdříve udělat kvásek,vše zpracovat v těsto a po částech vyválet placku,nakrájet malé čtverečky,na ně dát náplň-tvaroh mák,povidlí,spojit protilehlé růžky,dát na vymazaný plech,pomastit a upéct.Po upečení opět pomastit máslem a hned obalit v cukru.Jsou vynikající.
Zivago
svatební koláčky
1 kg polohrubé mouky
10 dkg cukru moučky
12 dkg droždí
6 žloutků
1 lžíce rumu
10-12 lžic mléka
1 máslo a 1 Iva (100% tuk) - nastrouhat.
Na vále zaděláme těsto a ihned děláme koláčky. Po upečení navlhčíme v rozpuštěném másle smíchaném s rumem a pak obalíme ve vanilkovém cukru.