Staročeský jahelník

Recept na lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté jídlo. Sladký nákyp z jáhel, švestek a smetany.


3.2120x
75 min
1×

Postup přípravy

Švestky spaříme horkou vodou a potom je namočíme do čisté horké vody asi na hodinu. Nabobtnalé švestky scedíme a pokud jsou s peckami, vypeckujeme je.

Během "marinování" švestek několikrát spaříme jáhly a pak je uvaříme v osoleném mléce na kaši. Kaši necháme vychladnout. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Citron spaříme, osušíme a nastrouháme z něj kůru. Pekáček vymažeme máslem a zbylé máslo dáme rozpustit.

Do vychladlé kaše vmícháme žloutky, cukr a citronovou kůru. Z bílků vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do jáhlové kaše. Kaši rozprostřeme do připraveného pekáčku a poklademe švestkami. Do smetany rozklepneme vejce, rozmícháme a směsí přelijeme švestky. Nakonec vše zalijeme rozpuštěným máslem a vložíme do předehřáté trouby na 20 minut.

Upečený staročeský jahelník podáváme horký.
user-icon

autor MajkaCech


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Staročeský jahelník

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.