Tradiční staročeská velikonoční pochoutka.
olej | |
sůl | |
3 lžíce | rum |
5 ks | žloutek |
200 ml | smetana |
1 ks | citron |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva |
2 lžíce | cukr krupice |
cukr moučka | |
280 g | hladká mouka |
Mouku smícháme s práškem do pečiva a na vál ji prosejeme. Citron pořádně omyjeme a ostrouháme z něj kůru. Tu přidáme spolu se žloutky, smetanou, rumem, krupicovým cukrem a špetkou soli do mouky a vypracujeme hladké těsto.
Těsto rozkrojíme na 4 díly. Jeden vezmeme a zbytek přikryjeme utěrkou.
Postupně vyválíme každý díl těsta a z plátů vykrajujeme pomocí nože nebo formiček obdelníky. Každý tvar nařízneme do kříže nebo dvěma zářezy.
Ve fritovacím hrnci nebo ve vyšší pánvi rozpálíme olej a postupně v něm osmažíme všechny obdelníky.
Usmaženou pochoutku necháme okapat a posypeme je moučkovým cukrem.
autor Tým Vaření.cz
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena