Staročeská poctivá rajská polévka

Vynikající rajská polévka, kterou si naštěstí nepamatujeme ze školních jídelen a závodního stravování. Výborná chuť vyváží větší pracnost receptu této polévky.


3.314x
60 min

Postup přípravy

Množství ingrediencí je na poctivých 5 litrů polévky. Jednu velkou cibuli nakrájíme na jemno. Mrkev, petržel a půl bulvy celeru očistíme a nastrouháme nahrubo.

Cibuli lehce zpěníme na másle a olivovém oleji. Následně přidáme bobkový list, nové koření, dále nastrouhanou mrkev, petržel a celer - nebojíme se předepsaného množství. Přidáme poctivou hrst sušené celerové natě - pro výslednou chuť je to dost důležité a dvě polévkové lžíce cukru.

Asi 10 minut zeleninu restujeme a poté zalijeme cca 2,5 l vývarem. Můžeme použít i vodu, v tom případě přidáme 3 kostky zeleninového bujonu. Zeleninu dusíme 30 - 40 minut.

Na závěr dušení do hrnce přidáme pasírovaná rajčata - třikrát 500 g. Mám vyzkoušené a osvědčené 500 g balení v tetrapacku (poloviční velikost krabicového mléka). Necháme 5 minut provařit a dochutíme, pravděpodobně cukrem - podle kyselosti pasírovaných rajčat přidáváme 2 - 3 polevkové lžíce cukru a popřípadě přisolíme.

Staročeskou poctivou rajskou polévku podáváme samotnou nebo s pečivem podle chuti.
user-icon

autor aldami666


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Staročeská poctivá rajská polévka

Zpět na recept