1 lžíce | máslo | |
1 ks | cibule | |
1 špetka | tymián | |
1 l | voda | |
1 ks | hřebíček | |
1 ks | bobkový list | |
2 kuličky | nové koření | |
1 lžíce | hladká mouka | |
1 ks | rajský protlak | |
3 kuličky | celý černý pepř | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
pažitka | ||
směs | ||
1 ks | vejce | |
1 lžíce | dětská krupice |
1. V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Přidáme celou menší oloupanou cibuli, bobkový list, celý pepř, nové koření, hřebíček a špetku tymiánu.
2. Vmícháme větší rajčatový protlak, osolíme a vaříme 15 minut. Polévku přecedíme a přivedeme k varu.
3. Na kapání smícháme v misce vejce s dětskou krupičkou. Do polévky zavaříme kapání, krátce povaříme a odstavíme. Polévku ochutíme podle potřeby a přidáme nasekanou pažitku.
4. Rajskou polévku podáváme teplou, můžeme ještě přidat kousek pečiva, případně krutonky. Ale je dobrá i tak samotná.
!TIP k přípravě rajské polévky
Čím zjemnit rajskou polévku? Můžeme do ní nasypat nastrouhaný tvrdý sýr, které polévku navíc skvěle dochutí. Čerstvá i konzervovaná rajčata snesou lžičku dvě cukru, stáhneme tak jejich kyselost.
Foto: Shutterstock.com
Jako od babičky: Plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem
Poctivý babiččin recept na plněné papriky s voňavou rajskou omáčkou. Podle našeho FOTONÁVODU ho jistě zvládnou uvařit i ti, kteří v kuchyni teprve začínají. A jaká je to dobrota!
Se zeleninou se dá při vaření kouzlit: Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat
Rajčata jsou v kuchyni zcela nepostradatelná. Pokud milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty, máme pro vás tipy na zpracování a výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát ve spoustě podob.
Autor:Moravanda
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena