Recept na sytou velikonoční nádivku z uzeného hovězího jazyka se špenátem, kterou můžeme podávat i jako hlavní chod.
3-4 stroužky | česnek |
1 ks | cibule |
1 ks | bobkový list |
5 kuliček | nové koření |
10 kuliček | celý černý pepř |
1 lžička | sušený česnek |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
podle chuti | |
sůl | |
muškátový oříšek | |
mletý černý pepř | |
nádivka | |
6 ks | vejce |
150 g | máslo |
300 ml | smetana |
2-3 ks | šalotka |
1 hrst | zelená petrželka |
2-3 hrstě | salát polníček |
200 g | čerstvý špenát |
250 g | bílé pečivo |
500 g | vařený uzený hovězí jazyk |
Uzený jazyk omyjeme, vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Asi po 10 minutách varu vodu slijeme a jazyk zalijeme čerstvou studenou vodou. Přidáme 1 oloupanou cibuli, česnek, celý pepř, nové koření a bobkový list a jazyk uvaříme doměkka. Ještě horký jazyk pod studenou tekoucí vodou oloupeme a poté nakrájíme na drobné kousky. Oloupanou šalotku nakrájíme na kostičky, na oleji osmažíme dozlatova a necháme okapat. Den staré bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme je oschnout. Listy špenátu očistíme, zbavíme stopek a na 1 minutu vložíme do vroucí osolené vody ochucené lžičkou sušeného česnekového prášku. Oblanžírovaný špenát ihned zchladíme v ledové vodě a necháme okapat. Potom listy špenátu vymačkáme a spolu s polníčkem a čerstvou petrželkou nasekáme nadrobno. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Ve velké míse našleháme změklé máslo se solí do pěny a postupně do másla zapracujeme jeden žloutek za druhým. Oschlé pečivo zalijeme smetanou, rychle promícháme a přidáme spolu s uzeným jazykem, osmaženou cibulkou a oblanžírovaným špenátem k našlehanému máslu se žloutky. Směs ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem, krátce promícháme a odlehčíme z bílků ušlehaným sněhem. Takto připravenou směs na nádivku rozprostřeme do pekáčku (20 x 30 cm), který jsme předem vyložili pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut dozlatova. Doba pečení závisí na typu trouby a velikosti pekáčku. Upečenou špenátovou nádivku s uzeným jazykem vyjmeme z trouby a necháme ještě asi 5 - 8 minut "dojít " v pekáčku. Až potom ji pomocí pečícího papíru vyjmeme a může porcovat. Špenátovou nádivku s uzeným jazykem můžeme podávat jako hlavní chod s bramborovou kaší a čerstvou zeleninou, ale i jako teplou nebo studenou chuťovku.
5 nejlepších receptů na velikonoční nádivku: Kterou letos upečete?
Hledáte opravdu dobrý recept na velikonoční nádivku? Ať už je kopřivová, špenátová, s medvědím česnekem, s uzeninou či bez - tyhle recepty jsou podle našich čtenářů nejchutnější. A která vede? Samozřejmě ta od babičky.
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena