1 palička | česnek | |
4 lžíce | olej | |
1.5 kg | brambory | |
4 ks | cibule | |
1.5 kg | losos | |
20 g | rybí koření | |
300 g | paprika tří barev | |
10 g | koření na americké brambory | |
1 kostka | houbový bujón | |
svazeček | bylinky dle dostupnosti | |
4 lžičky | dijonská hořčice |
Lososa necháme rozmrazit přes noc v lednici.
Ve 400 ml vroucí vody rozpustíme 1 kostku houbového bujonu. Oloupeme brambory. Větší nakrájíme příčně na půl centrimetrové plátky, zbylé podélně na čtvrtky. Přidáme koření na americké brambory dle chuti a promícháme. Očistíme paličku česneku. Stroužky propasírujeme do misky, přidáme asi 20 g koření na ryby, dijonskou hořčici a během míchání přiléváme olej, aby vznikla pasta.
Očištěného lososa naporcujeme na asi 6 -8 cm vysoké špalíky. Pastou potřeme silnější vrstvou dutinu břišní a řezné plochy. Kůži stačí otřít zbytky pasty z prstů. Cibule a papriky očistíme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na asi půlcentrimetrové měsíčky. Obojí smícháme v misce.
Nejlepší pekáč je kameninový nebo hliněný-glazurovaný se stejně velkou horní částí, která zapadá do části dolní, aby sražené páry stékaly zpátky. Použijeme, co máme, a horní část nahradíme alobalem. Pekáč vymastíme olejem. Dno poklademe kolečky brambor. Špalíky lososa klademe páteří kolmo na dno a zbylý prostor zaplníme připravenou zeleninou. Navrch dáme zbytek brambor. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 40 minut. Odkryjeme a necháme dojít.
Ihned podáváme.
Autor:doktor no
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena