Slaný bramborový koláč

Vynikající (i když trochu složitější) recept na slaný zeleninový koláč.


4.448x
75 min
2×

Ingredience

náplň

1 stroužekčesnek
1 špetkasůl
2 ksvejce
1 svazečekpetrželka
3 lžícemléko
1 kscibule
250 gzakysaná smetana
1 špetkakajenský pepř
600 gvařené brambory ve slupce
50 gpolotvrdý sýr

těsto

1 špetkasůl
1 ksvejce
4 lžícemléko
1 kscitron
50 gzakysaná smetana
0.3 lžičkykypřící prášek
1 špetkakajenský pepř
100 gměkké máslo
1 špetkastrouhaný muškátový oříšek

podle potřeby

tuk na vymazání

Postup přípravy

Vařené brambory oloupeme a nahrubo nastrouháme. Oloupanou cibuli a česnek odděleně najemno nasekáme. Sýr najemno nastrouháme. Přísady vložíme do mísy. Přidáme mléko, zakysanou smetanu, vejce, sůl, kajenský pepř, nasekanou petrželku a promícháme.

Troubu předehřejeme na 160 °C.

Na těsto ušleháme do pěny máslo, sůl, citronovou kůru, dobrou špetku muškátového oříšku a kajenského pepře. Přimícháme vejce a zakysanou smetanu. Navrch prosejeme mouku (150 g) s kypřícím práškem. Přidáme mléko a promícháme těsto. Vymažeme koláčovou formu, vyložíme ji těstem, zvýšíme okraje a povrch uhladíme. Koláč naplníme připraveným obložením.

Slaný bramborový koláč pečeme zhruba 50 minut v předehřáté troubě (horkovzdušná trouba 140 °C, plynová 2. stupeň) .Vyjmeme z trouby a dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku.

Slaný koláč nakrájíme na 12 dílů a podáváme.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Slaný bramborový koláč

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká