sůl | ||
30 g | rozinky | |
3 lžíce | voda | |
500 g | cuketa | |
6-8 | ančovičky | |
pepř | ||
3 lžíce | olivový olej | |
3 lžíce | ocet vinný | |
1 stroužek | nakrájený česnek | |
3 lžíce | piniové ořechy | |
snítky petrželky |
Cukety seřízneme na obou koncích a nakrájíme ostrým nožem na dlouhé tenké proužky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme česnek a opékáme ho za stálého míchání asi 2 minuty.
Přidáme cukety a za stálého míchání je opečeme dozlatova. Potom přidáme vodu a vinný ocet, pánev přikryjeme a cukety zvolna dusíme za občasného zamíchání 10 minut.
Řezy z ančoviček (sardelí) opláchneme, jsou-li solené, nebo vyjmeme z nálevu, jsou-li naložené, nakrájíme nahrubo a rozetřeme zadní stranou vařečky na pastu.
Pastu z ančoviček, piniové oříšky a rozinky vmícháme do směsi na pánvi. Zvýšíme teplotu a mícháme, dokud cukety nezměknou a nepokryjí se tenkou vrstvou omáčky. Podle chuti osolíme a opepříme.
Pokrm rozdělíme do misek, ozdobíme petrželkou a podáváme horký nebo při pokojové teplotě. Sladkokyselé cukety výborně chutnají jako samostatný lehký pokrm nebo jako přílohový salát.
Zdroj: Slovart.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena