0.5 lžíce | cukr | |
1 lžička | sůl | |
2 ks | žloutek | |
125 ml | mléko | |
0.5 kostky | droždí | |
150-200 g | škvarky | |
250 g | hladká mouka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
3 lžíce | rozpuštěné sádlo |
Vlažné mléko rozmícháne s cukrem, přidáme rozdrobené droždí a necháme vyběhnout kvásek. Prosátou mouku promícháme se solí, přidáme kvásek, žloutky a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout. Poté do těsta důkladně zapracujeme škvarky a mokrýma rukama tvoříme bulky o průměru asi 3 - 4 cm. Bulky klademe na plech vyložený pečícím papírem a zakryté, necháme ještě asi 15 až 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 °C. Střed každé bulky na plechu prostříhneme nužkami do křížku, potřeme rozpuštěným sádlem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Škvarkové bulky podáváme jako chuťovku a jako přilohu třeba k pečenému vepřovému masu.
Jak využít při vaření domácí sádlo a škvarky?
Jak správně vyškvařit domácí sádlo a připravit křupavé škvarky? Jaké pokrmy dokáží škvarky vyzdvihnout o level výš? Pojďme se společně naučit základy poctivé české kuchyně pomocí vybraných receptů.
Recept na zelné placky se škvarky krok za krokem
Zelné placky neboli zelňáky či zelníky jsou jihočeskou pochoutkou a připravujeme je z kysaného zelí. Můžeme je smažit na sádle, ale i péci v troubě. V dnešním receptu si ukážeme oba způsoby.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena