Vaření.czMagazínRecept na zelné placky se škvarky krok za krokem

Recept na zelné placky se škvarky krok za krokem

Recept na zelné placky se škvarky krok za krokem

Zelné placky neboli zelňáky či zelníky jsou jihočeskou pochoutkou a připravujeme je z kysaného zelí. Můžeme je smažit na sádle, ale i péci v troubě. V dnešním receptu si ukážeme oba způsoby.

43309×

Recept na jihočeské zelné placky 

1) Příprava surovin. 

Na zelné placky si připravíme 500 g kysaného zelí, 500 g hladké mouky, 200 g drobných nebo mletých švarků, 1 vejce, celý kmín, sůl a pepř.  

2) Zelí necháme okapat a nakrájíme na menší kousky.

3) Zelí, mouku, vejce, škvarky, kmín, sůl a pepř dáme do mísy a důkladným hnětením připravíme těsto. 

4) Máme na výběr dvě přípravy zelných placek. Zelňáky smažíme na pánvi, nebo je pečeme v troubě.

5) Pokud zvolíme smažení, tvoříme z těsta menší kuličky, ze kterých následně dlaní utvoříme placku.

6) Zelňáky smažíme na rozpáleném sádle z obou stran.

7) Zelňáky necháme na ubrousku vsáknout přebytečný tuk a podáváme.

8) Pokud zvolíme běžnější postup - pečení v troubě, vyválíme z těsta plát vysoký asi 1 cm.

Z něj následně pomocí formičky nebo hrnečku vykrajujeme kolečka a klademe na plech vyložený pečícím papírem.

9) Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zelňáky pečeme 20 minut.

10) Zelné placky se škvarky můžeme jíst ještě teplé, dobré jsou i vychladlé. Hodí se jako příloha k jídlu nebo jen samostatně ke svačině.

Zelné placky a finanční náročnost

Za kysané zelí a škvarky dáme 35 Kč. Zbylé suroviny nakoupíme asi za 12 Kč. Dva plechy zelných placek nás vyjdou na pouhých 47 Kč.

Další recepty z kysaného zelí 

Fotorecepty krok za krokem pěkně pohromadě najdete zde 

Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku

Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?

Poctivá

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena