Škubánky

Starý a dobrý recept.


4.540x
35 min
5×

Postup přípravy

Oškrábeme brambory, nakrájíme je na menší kostičky, osolíme a zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené. Brambory dáme vařit. Když brambory změknou, hrnec stáhneme z plamene. Na brambory ve vodě nasypeme hrubou mouku tak, aby nebyla vidět voda. Obrácenou stranou vařečky v hrnci uděláme několik děr, aby byl vidět vývar. Hrnec přiklopíme a dáme na plotýnku na nejnižší stupeň tak na 10 minut, aby se mouka propařila.

Po této době plotýnku vypneme (ale hrnec necháme na teplé plotýnce) a brambory s moukou rozšťoucháme dohladka. Ještě můžeme obrácenou stranou lžíce vzniklou směs roztírat po stranách hrnce, aby byla hladší.

V rozpuštěném sádle namočíme lžíci a na talíř vykrajujeme škubánky, které pak lehce pokapeme sádlem. Výborné jsou s s kyselým mlékem. Chutnají i nasladko tak, že neosolíme brambory před vařením, ale na talíři je posypeme cukrem, mákem nebo tvarohem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Škubánky

Zpět na recept