Uvaříme vejce natvrdo a necháme je vychladnout. Pak je oloupeme. Moravanku nebo kunovjanku scedíme a nálev zachytíme. Odměříme 2 dl, popřípadě ho dolijeme vodou.
Scezenou zeleninu, salám a vejce nakrájíme na menší kousky. Obvykle 2 nakrájím a zbylá vkládám vcelku pro ozdobu.
Želatinu namočíme do nálevu, necháme chvíli nabobtnat, potom zahřejeme, ale nevaříme. Želatinu nalijeme na zeleninu, kam jsme přidali majonézu. Podle chuti osolíme, opepříme, důkladně promícháme a nalijeme do hranaté obdélníkové formy o rozměrech 11x26 cm. Tu si raději předem vyložíme potravinářskou fólií.
Salámovo-vaječnou tlačenka dáme do lednice asi na 2 hodiny ztuhnout. Pak ji nakrájíme a podáváme podle chuti nebo potřeby. Nejlépe s čerstvým pečivem.