Vaření.czReceptyLahůdková vesnická tlačenka

Lahůdková vesnická tlačenka

Tato tradiční domácí zabíjačková pochoutka by měla kralovat každému masopustnímu hodování. Jak na to?


0.00x

Ingredience

směs

500 gvepřová plec
500 gvepřové koleno
500 gvepřová krkovice
1 ksvepřová hlava
500 gvepřový lalok
500 gvepřové nožičky
350 gvepřová játra
100 gvepřový jazyk
500 gvepřová kůže
1 lmasový vývar
50 gcibule
3 lžícemajoránka
1 ksvepřový žaludek

podle chuti

10 gpepř mletý
100 gsůl

podle potřeby

5 gmleté nové koření
30 gčesnek

Postup přípravy

Tlačenka je delikatesa, kterou nám vskutku mnozí labužníci z cizích zemí závidí. Je neodmyslitelnou součástí pravých vepřových hodů, jinak řečeno domácí zabíjačky. Proto stejně neodmyslitelně patří právě k masopustu.

Maso při přípravě tlačenky vaříme tak, aby zůstalo trochu tužší, játra, kůži a nožičky však uvaříme hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme vychladnout, zbavíme chrupavek, nakrájíme na menší kousky, játra na drobné kousíčky. Maso z nožiček a kůži pomeleme, vložíme do mísy s vývarem ochuceným solí a kořením a spolu s pokrájeným masem dobře promícháme. Směs plníme do pečlivě vypraného žaludku, na koncích pečlivě zavážeme a ponoříme do vroucí vody, na několika místech propíchneme špejlí, aby měl kudy unikat vzduch.

Tlačenku vaříme při 90 stupních Celsia cca dvě hodiny. Uvařenou tlačenku vyjmeme a zchladíme ve studené vodě, na válu pak zatížíme prkénkem a necháme zcela vychladnout. Tlačenku podáváme nakrájenou na plátky, obvykle s octem, cibulí a čerstvým chlebem.

Masopustní speciál: To nejlepší z masopustního období přehledně v receptech

Masopust má v současné době několik významů. Někdo lidé si pod tímto názvem představí období mezi Vánocemi a začátkem postní doby, které trvá od svátku Tří králů až do Popeleční středy. Pro jiné je masopust jen třídenním svátkem, který se skládá z masopustní neděle, masopustního pondělí a masopustního úterý. Dřív se v tuto dobu pořádaly zabijačky a nejrůznější veselice, hodně se tančilo a také dosyta jedlo, protože pak následoval čtyřicetidenní půst a lidé si maso museli odpustit. Pojďme se společně podívat na ty nejlepší únorové pochoutky, které k masopustu patří.

Masopustní

Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?

Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!

Češi

user-icon

autor Veronika

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Lahůdková vesnická tlačenka

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně
Kuchařky
Kuchařka

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena