Tato tradiční domácí zabíjačková pochoutka by měla kralovat každému masopustnímu hodování. Jak na to?
směs | |
---|---|
500 g | vepřová plec |
500 g | vepřové koleno |
500 g | vepřová krkovice |
1 ks | vepřová hlava |
500 g | vepřový lalok |
500 g | vepřové nožičky |
350 g | vepřová játra |
100 g | vepřový jazyk |
500 g | vepřová kůže |
1 l | masový vývar |
50 g | cibule |
3 lžíce | majoránka |
1 ks | vepřový žaludek |
podle chuti | |
10 g | mletý pepř |
100 g | sůl |
podle potřeby | |
5 g | mleté nové koření |
30 g | česnek |
Tlačenka je delikatesa, kterou nám vskutku mnozí labužníci z cizích zemí závidí. Je neodmyslitelnou součástí pravých vepřových hodů, jinak řečeno domácí zabíjačky. Proto stejně neodmyslitelně patří právě k masopustu.
Maso při přípravě tlačenky vaříme tak, aby zůstalo trochu tužší, játra, kůži a nožičky však uvaříme hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme vychladnout, zbavíme chrupavek, nakrájíme na menší kousky, játra na drobné kousíčky. Maso z nožiček a kůži pomeleme, vložíme do mísy s vývarem ochuceným solí a kořením a spolu s pokrájeným masem dobře promícháme. Směs plníme do pečlivě vypraného žaludku, na koncích pečlivě zavážeme a ponoříme do vroucí vody, na několika místech propíchneme špejlí, aby měl kudy unikat vzduch.
Tlačenku vaříme při 90 stupních Celsia cca dvě hodiny. Uvařenou tlačenku vyjmeme a zchladíme ve studené vodě, na válu pak zatížíme prkénkem a necháme zcela vychladnout. Tlačenku podáváme nakrájenou na plátky, obvykle s octem, cibulí a čerstvým chlebem.
Masopustní speciál: To nejlepší z masopustního období přehledně v receptech
Masopust má v současné době několik významů. Někdo lidé si pod tímto názvem představí období mezi Vánocemi a začátkem postní doby, které trvá od svátku Tří králů až do Popeleční středy. Pro jiné je masopust jen třídenním svátkem, který se skládá z masopustní neděle, masopustního pondělí a masopustního úterý. Dřív se v tuto dobu pořádaly zabijačky a nejrůznější veselice, hodně se tančilo a také dosyta jedlo, protože pak následoval čtyřicetidenní půst a lidé si maso museli odpustit. Pojďme se společně podívat na ty nejlepší únorové pochoutky, které k masopustu patří.
Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?
Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena