Libová tlačenka z Žitného ostrova

Jde o velmi chutnou masovou tlačenku s přidáním mleté červené papriky, jak se připravuje v maďarské oblasti Žitného ostrova.


2.935x
160 min

Ingredience

1 paličkačesnek
1.5 lžičkysůl
2 kscibule
5 lvoda
2 ksbobkový list
2 lžičkymletá sladká paprika
1.5 kgvepřové koleno
500 gvepřové plecko
300 gvepřové kůže
25 kuličekcelý černý pepř
2 lžičkyčerstvě mletý černý pepř
2 lžičkysušená majoránka
11 kuličekcelé nové koření
700 gvepřová kolínka
1 lžícesůl do vývaru s kolenem
1 lžičkasůl do vývaru s vepřovým pleckem

Postup přípravy

Očistíme vepřové koleno, nožičky a vepřové kůže od chloupků a jiných nečistot, důkladně omyjeme, vložíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme polévkovou lžíci soli, 1 bobkový list, 15 kuliček celého černého pepře, 8 kuliček celého nového koření, očištěnou cibuli a 8 stroužků oloupaného česneku.

Vaříme pomalým varem 90 minut a sbíráme pěnu. Maso má být měkké, avšak nerozvařené a nesmí se rozpadat. Vepřové kůže a nožičky vaříme ve vývaru dále ještě 30 minut. Vybereme a necháme všechno vychladnout. Maso vybereme po dvou hodinách vaření a vykostíme. Plecko vaříme v osolené vodě se zbylým kořením, cibulí a česnekem zvlášť, po 30 minutách vaření vybereme a necháme vychladnout. Vývar scedíme a odebereme mastnotu. Pokud maso vaříme v tlakovém hrnci, postačuje čas vaření 45 minut.

Vychladlé plecko pokrájíme na velikost 3 x 1 cm, ostatní maso a mastné části na menší kousky, kůži na jemné proužky délky asi 1 cm. Vložíme do většího pekáče anebo hrnce, osolíme, okořeníme mletým černým pepřem, rozemnutou majoránkou, mletou červenou paprikou - rosol potom nebude chudokrevný a paprika přidá i na chuti, přidáme prolisovaný česnek, zalijeme přecezeným vlažným vývarem asi 2,5 cm nad masovou směs a dobře promícháme. Směs musí být překořeněná a přesolená, maso natáhne chuť do sebe, jinak by byla hotová tlačenka mdlé chuti.

Směs plníme do tlačenkového rukávu, konce zavážeme potravinovým motouzem. Na vesnicích se ještě tlačenka vaří v ostatním vývaru v kotli, já už nevařím dále. Tlačenku položíme na podnos, zatížíme deštičkou a pravidelně po 20 minutách otáčíme až do vychladnutí, aby měla pěkný tvar a maso s vývarem se rovnoměrně rozložilo. Necháme úplně vychladnout a dáme do chladničky ztuhnout na 24 hodin. Tlačenka se nesmí vkládat vlažná, ani zmrznout, rozpadala by se při krájení. Dané množství postačuje na 1 tlačenkový rukáv. Pokud rukáv nemáme, dáváme do hlubokého pekáče, postup je stejný a vykrajujeme plátky tlačenky odtud.

Libovou tlačenku z Žitného ostrova podáváme s cibulí, octem a čerstvým domácím chlebem. Nastal předvánoční čas zabíjaček, přidávám recept pro ty, kteří mají chuť na dobrou domácí tlačenku a nemají možnost vesnické domácí zabíjačky.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Libová tlačenka z Žitného ostrova

Zpět na recept