Recept na klasickou zabíjačkovou tlačenku, který užijete i doma.
Hodnocení
4.8
/ 5 (11x)
Doba přípravy
150 min
Chutnalo
1x
Ingredience
0.5 kg
vepřová plec
2 ks
vepřové koleno
0.5 ks
vepřová hlava
3 ks
vepřové nožičky
podle chuti
česnek
sůl
majoránka
bobkový list
nové koření
mletý pepř
vepřová játra
Postup přípravy
Vepřové nožky, hlavu, kolena, játra (pro doladění chuti) a plecko pořádně očistíme od chlupů, omyjeme a dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením.
Vaříme zhruba 2 hodiny, možná i méně, až jde maso od kosti, ale aby nebylo převařené. Pak maso vyjmeme a necháme ochladit. Vývar uchováme.
Maso nakrájíme na kousky, kůže z kolen pomeleme na mlýnku spolu s oloupaným česnekem a přidáme k nakrájenému masu.
Do zhruba 3 kil masa dáme hrst soli, hrst majoránky a hrst pepře. Množství je zcela individuální (podle množství masa a chuti). Totéž platí i o česneku.
Maso zalijeme vývarem, promícháme a ochutnáme. Mělo by to být slanější, jelikož maso vaříme bez soli, ta se pak natáhne do masa a tlačenka je slaná tak akorát.
Masovou směs naplníme do tlačenkových sáčků. Konce tlačenky zavážeme potravinářským provázkem a dáme chladit na rovné místo.
Každých 20 - 30 minut vepřovou tlačenku pootočíme, aby se tuk neusadil na jednom místě.
Tlačenku ze začátku občas i pohladíme, aby se majoránka rovnoměrně rozložila. Má totiž tendenci plavat v úzkém pruhu tuku úplně nahoře.
Vepřovou tlačenku můžeme krájet hned po ztuhnutí, ale lepší je, když tlačenku připravujeme večer. Potom ji krájíme až ráno.