Vepřová tlačenka

Recept na klasickou zabíjačkovou tlačenku.


0.00x
150 min

Postup přípravy

Vepřové nožky, hlavu, kolena, játra (pro doladění chuti) a plecko pořádně očistíme od chlupů, omyjeme a dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením. Vaříme zhruba 2 hodiny, možná i méně, až jde maso od kosti, ale aby nebylo převařené. Pak maso vyjmeme a necháme ochladit.

Maso nakrájíme na kousky, kůže z kolen pomeleme na mlýnku spolu s oloupaným česnekem a přidáme k nakrájenému masu. Do zhruba 3 kil masa dáme hrst soli, hrst majoránky a hrst pepře. Množství je zcela individuální (podle množství masa a chuti). Totéž platí i o česneku.

Maso zalijeme vývarem, promícháme a ochutnáme. Mělo by to být slanější, jelikož maso vaříme bez soli, ta se pak natáhne do masa a tlačenka je slaná tak akorát.

Masovou směs naplníme do tlačenkových sáčků. Konce tlačenky zavážeme potravinářským provázkem a dáme chladit na rovné místo. Každých 20 - 30 minut vepřovou tlačenku pootočíme, aby se tuk neusadil na jednom místě. Tlačenku ze začátku občas i pohladíme, aby se majoránka rovnoměrně rozložila. Má totiž tendenci plavat v úzkém pruhu tuku úplně nahoře.

Vepřovou tlačenku můžeme krájet hned po ztuhnutí, ale lepší je, když tlačenku připravujeme večer. potom krájíme až ráno.
user-icon

autor Petr Gujda


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vepřová tlačenka

Zpět na recept