Vepřová tlačenka

Recept na klasickou zabíjačkovou tlačenku.


0.00x
150 min

Ingredience

0.5 kgvepřová plec
2 ksvepřové koleno
0.5 ksvepřová hlava
3 ksvepřové nožičky

podle chuti

česnek
sůl
majoránka
bobkový list
nové koření
mletý pepř
vepřová játra

Postup přípravy

Vepřové nožky, hlavu, kolena, játra (pro doladění chuti) a plecko pořádně očistíme od chlupů, omyjeme a dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením. Vaříme zhruba 2 hodiny, možná i méně, až jde maso od kosti, ale aby nebylo převařené. Pak maso vyjmeme a necháme ochladit. Maso nakrájíme na kousky, kůže z kolen pomeleme na mlýnku spolu s oloupaným česnekem a přidáme k nakrájenému masu. Do zhruba 3 kil masa dáme hrst soli, hrst majoránky a hrst pepře. Množství je zcela individuální (podle množství masa a chuti). Totéž platí i o česneku. Maso zalijeme vývarem, promícháme a ochutnáme. Mělo by to být slanější, jelikož maso vaříme bez soli, ta se pak natáhne do masa a tlačenka je slaná tak akorát. Masovou směs naplníme do tlačenkových sáčků. Konce tlačenky zavážeme potravinářským provázkem a dáme chladit na rovné místo. Každých 20 - 30 minut vepřovou tlačenku pootočíme, aby se tuk neusadil na jednom místě. Tlačenku ze začátku občas i pohladíme, aby se majoránka rovnoměrně rozložila. Má totiž tendenci plavat v úzkém pruhu tuku úplně nahoře. Vepřovou tlačenku můžeme krájet hned po ztuhnutí, ale lepší je, když tlačenku připravujeme večer. potom krájíme až ráno.
user-icon

autor Petr Gujda

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Vepřová tlačenka

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena