Recept na svíčkovou pro zastánkyně rychlé, jednoduché a levné kuchyně. Potřebovat budeme vepřové maso
Hodnocení
4.5
/ 5 (19x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Mléko1/2 l
Cibule1 ks
Voda1/2 l
Masox1 ks
Bobkový list3 ks
Smetana ke šlehání250 ml
Vepřové maso750 g
Mražená zelenina pod svíčkovou300 g
Celé nové koření2 ks
Postup přípravy
Nakrájíme si cibuli na kostičky a tak i vepřové maso. Můžeme použít i jiné maso.
Na oleji si osmažíme cibulku s masem, zalijeme vodou - ale jen trochou, pouze pro podušení masa. Do vody přidáme bobkový list, nové koření a masox.
Do hrnce si dáme cedník, do kterého nasypeme mraženou zeleninu pod svíčkovou.
Maso vaříme do změknutí a zeleninu, jakmile nám trochu povolí. Pak cedník vyjmeme a zeleninu umixujeme. Vyhneme se tak procesu v závěru, kdy maso musíme vyndávat pracně z vody.
Rozmixovanou zeleninu vrátíme k masu.
Jakmile je maso měkké, přilijeme svařené mléko a mouku s vodou kvůli zhoustnutí.
Osobně zahušťuji tak, že místo vody odeberu trochu omáčky. Chvíli svíčkovou povaříme a v závěru přidáme šlehačku.
Rychlou svíčkovou dochutíme citronem, cukrem, jak jsme zvyklé.
Rychlou svíčkovou podáváme jako klasickou svíčkovou s knedlíky nebo jak jsme zvyklí.
Já když dělám svíčkovou tak nechávám koření v zelenině (mimo bobkový list) a rozmixuji všechno dohromady. Omáčka má výbornou chuť. Je trošku ostřejší, ale výborná.